Vier ijzersterke redenen om onderhandelingen te starten over nieuw bestuur in Deurne

07 December 2015

Gisteren maakte Groen Deurne bekend dat het bereid is om onderhandelingen op te starten met N-VA over een nieuw bestuursakkoord en een nieuwe coalitie in Deurne. Er zijn vier ijzersterke redenen om dat te doen. We zetten ze graag even op een rij.   1.       De mensen in Deurne verdienen investeringen en beleid 

Op dit moment kunnen er in Deurne geen beslissingen meer worden genomen, er kan niet meer worden geïnvesteerd. De bewoners van Deurne en de verenigingen maken zich terecht ernstig zorgen. Je kan je daar, zoals sommige van onze collega's in de oppositie, over in de handen wrijven. Wel, wij passen ervoor om drie jaar negatieve campagne te voeren op kap van de huidige coalitiepartijen en de onbestuurbaarheid van Deurne. Voor dat soort cynisme ben je bij Groen aan het verkeerde adres. Wij koesteren Deurne en haar verenigingen, en willen dat er beleid gevoerd wordt. Wij vinden dat Deurne verkeersveiliger, groener en socialer moet. Dat zijn de uitgangspunten waarmee we deze onderhandelingen aanvatten. Als we moeten kiezen tussen Deurne laten verrotten of een progressieve agenda mee in het beleid brengen, dan kiezen wij met veel overtuiging voor het tweede.

 

2.       Groen werkt niet samen met de racistische partij Vlaams Belang 

De samenstelling van de districtsraad van Deurne vandaag ziet er als volgt uit: 12 zetels voor N-VA, 4 voor Vlaams Belang, 4 voor Groen, 3 voor sp.a, 3 voor PVDA, 1 voor CD&V, 1 voor Open VLD en 1 onafhankelijke (afgescheurd van N-VA). De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD heeft dus geen meerderheid meer

Welke alternatieven zijn er? PVDA pleit voor een Borgerhouts model (Groen, sp.a en PVDA). Maar dan zal ze toch nog eens goed moeten tellen. Daar zijn namelijk vijf zetels te kort voor. Een alternatieve meerderheid vormen vanuit de huidige oppositie kan enkel door samen te werken met het Vlaams Belang. Dat doen we met Groen principieel niet. Een democratische meerderheid kan dus enkel met participatie van N-VA. Na de verkiezingen werd in onderling overleg met sp.a besloten om niet in kartel te zetelen. Het klopt dus niet dat we met deze beslissing het kartel verbreken. Groen vormt al drie jaar een onafhankelijke fractie in de oppositie. We gaan nu verder op onze eigen sterkte en proberen met een democratische meerderheid Deurne uit het slop te halen.  

 

3.       Een groene en sociale agenda op tafel voor Deurne 

We hebben de beslissing genomen om te onderhandelen over een nieuw bestuursakkoord. Het is belangrijk dat ook de progressieve stem van Deurne kan doorwegen op het beleid van het district. We trekken naar de onderhandelingstafel met duidelijke voorstellen op vlak van onder meer verkeersveiligheid, groene ruimte en een beter sociaal beleid voor Deurne. Meer groen en sociaal beleid voor Deurne is de inzet. 

We zullen zien of we hier tot een akkoord kunnen komen, wij hopen en denken van wel. Op dat moment zal iedereen de meerwaarde van Groen in het districtsbestuur kunnen zien. En bovendien opgelucht kunnen ademhalen dat er drie jaar impasse vermeden is.

 

4.       Dit heeft niets te maken met de stad of de verkiezingen in 2018 

De complottheorieën duiken de kop op, de ene theorie al gekker dan de andere, over afspraken tussen N-VA en Groen. Lokale afspraken in Deurne hebben geen impact op hogere niveaus. Het zou PVDA en sp.a sieren om dit niet als politieke spelletjes te gebruiken. De Deurnenaars verdienen beter. De onderhandelingen over een nieuwe coalitie zijn een logische en belangrijke beslissing voor het district Deurne. Op stadsniveau staat Groen mijlenver af van N-VA en blijven we hun eerste uitdager. Om twee voorbeelden te geven: in het dossier van de overkapping en Oosterweel staan we lijnrecht tegenover elkaar. Het sociaal beleid van de stad Antwerpen geeft geen antwoord op de schandvlek van Antwerpen, de kinderarmoede. En dus is onze agenda voor 2018 in Antwerpen ook logisch: een stedelijke coalitie op de been brengen zonder N-VA, de dragende kracht van de huidige coalitie. 

 

Bob Reijnders (voorzitter Groen Deurne) en Wouter Van Besien (fractieleider Groen Antwerpen)