13. Joke Laukens

Antwerpen (39j)

Joke woont in Antwerpen en is 39 jaar. Ze is fractiemedewerker van Groen Antwerpen.

Waar ben jij goed in?

Koken. Mensen bij elkaar brengen. Projectjes op poten zetten om de wereld wat schoner te maken. Opkomen voor kinderen, jongeren en Dammeneirs. Het Oosterweeldossier, het dossier van de Slachthuissite-Noordschippersdok-Lobroekdok en andere dossiers uitpluizen, doorgronden en aan mensen uitleggen.

Wat is jouw favoriete Antwerpse woord?

Zoe zot as een achterdeur. Prettig gestoord. Geeft kleur aan ’t stad en doet mensen lachen.

Platten tuub. Platte band. Lastig, maar beter dan file, en het woordje “tuub”, maakt het ineens minder lastig.

Ledevede. Liefdesverdriet. Droevig, maar schoon.

Jarrebezen. Aardbeien. Zo lekker, zo zoet.

Hoe vul jij je vrije tijd in?

Werken in onze samentuin, den Damhof. Spelen en op stap gaan met mijn zoontje van 4. Buurten. Aan mijn huis werken. Lekker gaan eten. Naar theater gaan. Opkomen voor en werken aan een schonere buurt. Genieten van de natuur. Fietsen.

Wat is jouw meest kostbare bezit?

Man- en zoonlief. Ik bezit ze niet. Maar ik zie ze zo graag.

Wanneer ben jij gelukkig?

Als mensen in mijn omgeving gelukkig zijn. Als kinderen lachen en volwassenen goedkeurend knikken. Als mensen met elkaar praten en elkaar begrijpen. Als er genoeg plaats is om te spelen, te ravotten, te sporten, te ontspannen en te genieten. Als er wat meer natuur in de stad zou zijn. Als er wat minder auto’s zouden zijn en het verkeer wat veiliger. Als er geen armoede meer is.

Wat betekent ‘Antwerpen kan dat’ voor jou?

't Kanneke wegzetten en 't leereke pakken. Moeilijk gaat ook. Als we iets willen, dan kunnen we dat ook, dan doen we dat toch gewoon. Antwerpen kan dat.