“Politici van rechts én links moeten bezig zijn met de Antwerpenaren in plaats van met zichzelf”

09 Januari 2017

Groen-fractieleider Wouter Van Besien roept in zijn nieuwjaarspeech de Antwerpse politici van links én rechts op om te stoppen met hun politieke spelletjes. "Het lijkt wel of de Antwerpse politici nog maar met 1 ding bezig zijn: zichzelf en hoe ze zich in 2018 zullen presenteren aan de kiezer. Met Groen willen we het hebben waar het echt om gaat: Antwerpen en hoe een betere stad maken waar iedereen zich thuis voelt. Het is tijd voor een nieuwe politiek."  "Welke stad willen we zijn?" Dat is volgens Van Besien de fundamentele vraag waar het vandaag over moet gaan.  Voor Groen zijn de ambities duidelijk. "Wij gaan voor een stad die positiviteit uitstraalt en haar inwoners vertrouwt. Wij gaan voor een stad waar iedereen meetelt en waar er geen eerste- en tweederangsburgers zijn. Wij gaan voor een stad waar iedereen evenveel kansen krijgt, ongeacht hun religie of afkomst. Wij gaan voor een stad met een gezonde lucht in plaats van een nieuwe autostrade door de stad."

 

Om die uitdagingen aan te pakken, is het voor Groen tijd voor een nieuwe politiek in Antwerpen. Van Besien verwijst hierbij naar de stadsdialoog A Plus, die Groen in september vorig jaar is gestart. "Een jaar lang gaan we samen met alle Antwerpenaren op zoek naar hoe we de uitdagingen in Antwerpen samen kunnen aanpakken. De creativiteit en het enthousiasme in Antwerpen is groot. Met A Plus bewijzen we dat mensen graag meewerken aan de toekomst van de stad. De nieuwe politiek is er één van samen met de burgers en die een einde maakt aan de achterkamerpolitiek."

 

Met het huidige Antwerpse bestuur is dat volgens Van Besien uitgesloten. "De inzet is groot en Bart  De Wever zal er alles aan doen om zijn sjerp te behouden. In 2018 kan het realiteit zijn dat De Wever de sleutels van het stadhuis aan het Vlaams Belang geeft om zijn meerderheid te behouden. Ondanks zijn reputatie als meester-communicator krijgt hij het niet over zijn lippen om een coalitie met Vlaams Belang uit te sluiten. De Antwerpenaar heeft recht op duidelijkheid. De Wever moet eindelijk eerlijk zijn en zeggen aan de Antwerpenaar waar hij aan toe is." 

Lees hier de volledige nieuwjaarspeech