Hoog tijd voor een armoedetoets in Antwerpen

Vandaag is het Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede. Armoede en kinderarmoede zijn dé schandvlek van Antwerpen. Groen wil daarom een armoedetoets in Antwerpen. Daarmee wordt iedere beleidsbeslissing door een groep experten en mensen uit het veld geëvalueerd op de impact die ze heeft op armoede. Zo blijven enkel maatregelen over die een positieve invloed hebben op de strijd tegen armoede.

De resultaten van onder meer de 10e armoedebarometer zijn ronduit dramatisch. Op tien jaar tijd is de kinderarmoede in Vlaanderen verdubbeld. Ook in Antwerpen staan alle alarmbellen op rood. Meer dan 90.000 Antwerpenaren leven in armoede, meer dan één op de vier kinderen groeit op in kansarmoede. Een schrijnend probleem dat we al veel te lang met ons meeslepen. Om armoede te voorkomen én te verkleinen moet Antwerpen een proactief beleid voeren. Dat kan onder meer via een armoedetoets.

Op Vlaams niveau bestaat een armoedetoets al langer en ook verschillende lokale gemeenten zijn er al mee gestart. Groen vraagt het college nu om in Antwerpen een adviesgroep op te richten. Deze groep wordt samengesteld uit mensen van armoedeverenigingen, mensen uit de administratie, wetenschappers, beleidsmakers en middenveldorganisaties. De adviesgroep screent  nieuwe beleidsinitiatieven op hun impact op armoede. Maatregelen die, soms onbewust, een negatieve impact hebben op de armoede kunnen op basis hiervan worden aangepast.

Een logische maatregel dus voor een stad als Antwerpen.

Steun jij onze oproep?

.

1 reactie

  • tekende 2017-10-17 19:46:23 +0200
    En dat kwart van de Antwerpse kinderen dat in armoede opgroeit? Quantité négligeable?