Eindelijk een Vlaams plan, nu is het ook aan de stad om actie te ondernemen

20 Mei 2025

Eindelijk een Vlaams plan, nu is het ook aan de stad om actie te ondernemen

Worstcasescenario is dat we na de werken pendelaars niet meer kunnen overtuigen om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

"Waar is schepen Kennis in dit hele verhaal?" opent Vlaams Parlementslid en fractieleider Groen Antwerpen Bogdan Vanden Berghe. "De stad kan en moet een actieve rol spelen."

De geplande sluiting van de premetrotunnel tussen Antwerpen-Centraal en Linkeroever in 2026 zal minstens zes maanden lang het tramverkeer tussen beide Scheldeoevers onderbreken. Het is één deel van de langdurige onderbreking van het Antwerpse premetronetwerk. Voor de partij Groen is goed dat er eindelijk iets concreet op tafel ligt, maar ze plaatst ook kritische kanttekeningen bij de inschattingen en vooral bij het totaal gebrek aan initiatief van de stad zelf. 

“Het is goed dat er eindelijk een minder-hinderplan is. Er rest nu een jaar om écht werk te maken van de uitvoering,” zegt Vanden Berghe. “Maar de inschatting dat 2.300 reizigers per spitsuur vlot de Schelde zullen kunnen kruisen, lijkt ons wishful thinking.”

“Wanneer je de optelsom bekijkt, blijven er toch veel vragen,” reageert Vanden Berghe. “Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de vele pendelbussen niet zelf in de file staan, zeker zonder aparte rijstrook in de Kennedytunnel?” Ook de beloofde bijdrage van NMBS – 200 extra reizigers per spitsuur – hangt af van de heropening van het station op Linkeroever, terwijl dat nog lang niet zeker is. "Hoe de Vlaamse Regering dat spoort met de 600 miljoen euro besparingen die Arizona opgelegd heeft aan de NMBS, is ons alvast een raadsel." aldus Vanden Berghe. "Een extra veer is al lang een vraag van Groen, maar de vraag is ook daar of het de beoogde capaciteit zal leveren tijdens de spits."

Waar is Kennis?

Hoewel schepen bevoegd voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) mee op de persconferentie aanwezig was, blijven concrete maatregelen van de stad uit. “De schepen is aanwezig op het podium, maar speelt zelf geen enkele rol van betekenis. Dit is nochtans hét moment om het verschil te maken voor duizenden pendelaars en bewoners,” aldus Vanden Berghe. “Hij leunt al maanden achterover en wachtte op het Vlaamse plan. Dat is er nu – nu is het ook aan hem om zelf initiatief te tonen.”

Volgens Groen is communicatie daarbij cruciaal: mensen moeten tijdig, helder en betrouwbaar geïnformeerd worden over de impact van de werken en de alternatieven. Dat mag niet louter aan AWV of De Lijn overgelaten worden. “Die communicatie moet zich breed richten tot zowel inwoners en pendelaars als scholen en bedrijven,” gaat Vanden Berghe verder. “Het wordt bijvoorbeeld cruciaal om de piekmomenten van de ochtend- en avondspits uit te vlakken. Dat kan enkel in overleg met werkgevers en directies.” Bovendien moeten velen de komende maanden ook een beslissing nemen over hun OV-abonnement, waarvan de prijs serieus is gestegen sinds 1 april.

Beschouw Linkeroever tijdelijk als een volwaardig district

Groen pleit er bovendien voor om Linkeroever tijdens de werken als een volwaardig stedelijk district te behandelen. Dat betekent: dienstverlening uitbreiden, lokaal inspraak, infomomenten en aanspreekpunten organiseren, maar ook nodeloze verplaatsingen van en naar vermijden. Dat proces moet nu op gang getrokken worden door het stadsbestuur.

“Zorg dat bewoners zo veel mogelijk lokaal terecht kunnen, bijvoorbeeld door de loketwerking, sociale dienstverlening en – waarom niet – de wekelijkse markt uit te breiden in samenwerking met district Antwerpen en sociale partners,” stelt Vanden Berghe. “En bovenal: trek geen extra verkeer aan. Dat betekent jammer genoeg géén grote evenementen op Linkeroever in de zomer van 2026 tijdens de werken.”

Groen roept het stadsbestuur op om dus een actievere rol op te nemen. “Gebruik deze periode niet alleen om problemen op te vangen, maar om structureel werk te maken van duurzaam en kwalitatief openbaar vervoer - zoals de verhoogde veerfrequentie - over de Schelde,” besluit Vanden Berghe. “Worstcasescenario is dat we na de werken pendelaars niet meer kunnen overtuigen om gebruik te maken van het openbaar vervoer.”

Blijf op de hoogte van het dossier via onze updates.