Groetjes uit Madrid

Groetjes uit het zonnige Madrid, de Spaanse hoofdstad die tussen 2005 en 2008 besloten heeft een deel van de stadsring de overkappen.

Deze Madrileense inspanning kan ons Antwerpenaren een aantal waardevolle lessen leren. Mits politieke wil en ambitie is alles mogelijk.  En zonder aandacht voor burgerparticipatie en burgeractivisme is elk groot stadsvernieuwingsproces gedoemd maar een klein deeltje van de mogelijke mooie toekomst werkelijk te realiseren.

Waar vroeger een drukke autosnelweg midden door de Spaanse hoofdstad sneed, ligt nu een prachtig park: Madrid Río. Fietspaden, esplanades, voetbalvelden, een stadsstrand, gazons en kinderspeelplaatsen in plaats van kilometers en kilometers autosnelweg. Niet langer verstoort het lawaai van honderdduizenden auto’s dag en nacht de rust van de buurtbewoners. Niet langer gedreun en geraas, maar fietsbellen en spelende kinderen. Het stadscentrum en de wijken buiten de ring zijn weer met elkaar verbonden.  Antwerpen kan dat ook.

En Antwerpen kan dat zelfs beter. In Madrid was er eerder weinig ruimte voor inbreng van de burger; de overkapping in Antwerpen zal juist gerealiseerd worden dankzij burgeractivisme. In Madrid heeft de overkapte ring extra baanvakken gekregen en is het verkeer dat er gebruik van maakt gigantisch toegenomen; in Antwerpen zetten we alles op alles om het vervoer per trein, tram, bus en fiets uit te bouwen.

Antwerpen kan dat. En beter.

Stuur me groetjes uit Madrid!

Door deze vraag in te dienen, ga ik akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens door Groen.