Groetjes uit Wenen

Negen jaar op rij staat Wenen aan de top van meest leefbare steden in de wereld. Daarmee steekt ze 230 andere steden de loef af, waaronder ook Antwerpen.

Die dominantie is het gevolg van duidelijke keuzes en standvastig beleid dat economische belangen naadloos verzoent met aandacht voor leefkwaliteit, mobiliteit en groen. Overal vind je in Wenen al snel je weg naar een groene long, groot of klein. Geen wonder want bijna de helft van de stad zijn groene ruimtes, goed voor 280 parken en tuinen verspreid doorheen de stad. Zo vindt iedereen snel een plekje natuur in de buurt van zijn thuis.

Maar de titel hebben ze toch vooral te danken aan hun mobiliteitsbeleid. 7 op de 10 verplaatsingen gebeuren te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Maar liefst 1 miljoen mensen hebben er een abonnement op het openbaar vervoer! Wenen is een stad die kan verkennen zoals je zelf wil. Dankzij een groot stadsnetwerk kan je goedkoop een heel jaar lang het openbaar vervoer (bus, metro of tram) nemen. De stad heeft ook een hele reeks ‘Groene taxi’s’. Aan dezelfde prijs van een gewone taxi-rit kan je zo duurzaam en snel ergens geraken.

Maar ook de fiets krijgt een voorkeursbehandeling. Meer dan 1300 kilometers fietspaden leiden je in een wip naar je bestemming. Dat kan uiteraard met je eigen fiets, maar er zijn ook deelfietsen (ook elektrisch). En de kans dat je batterij leeg geraakt is klein, want je kan langs de grote fietspaden gewoon herladen.

Wenen durfde duidelijke keuzes maken. Antwerpen kan dat ook.

Stuur me groetjes uit Wenen!

Door deze vraag in te dienen, ga ik akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens door Groen.