Herinrichting Moorkenspark: Groen blijft ijveren voor meer groen, meer veiligheid en meer open ruimte

23 Mei 2017

Donderdag 24 mei gaat het mini-Moorkenspark eindelijk open voor de buurt. Veel redenen tot feesten ziet Groen niet. Terwijl de buurt aanvankelijk 8000 m² groen werd beloofd, blijft er een schaamlapje over van amper 900 m². De privéparking van de politie, die blijft, is anderhalve keer zo groot. Groen Borgerhout dient  een bezwaarschrift in. Daarin pleit Groen voor meer groen, meer veiligheid en meer open ruimte voor de buurt. Tegelijkertijd nodigt de partij de buurtbewoners uit om zich ook uit te spreken over de toekomst van het Moorkensplein en haar omgeving.    Aanvankelijk keek de buurt uit naar een mooi en groen park van 8000 vierkante meter. De werken zouden klaar zijn tegen eind 2013. Bij het aantreden van het huidige stadsbestuur in 2014 besliste schepen Van de Velde (N-VA) om de plannen voor het Moorkensplein te schrappen wegens te duur en te ambitieus. Districtsraadslid Inge Jooris: "Wat er vandaag overblijft, is een flauw afkooksel. Het plein wordt opnieuw aangelegd maar de rust en veiligheid worden verstoord door voorbij rijdende auto's. Het Moorkenspark is gekrompen tot een schaamlapje groen, amper een tiende van het oorspronkelijke plan. De privéparking van de politie is anderhalve keer zo groot. Conclusie: het huidige stadsbestuur houdt meer van auto's dan van mensen en open groene ruimte."

  Groen Borgerhout blijft zich inzetten voor meer groen, meer veiligheid en meer open ruimte voor de buurt. Groen verspreidt morgen flyers in de buurt. Groen wil de buurt correct informeren. Zowel Groen als het district Borgerhout hadden ambitieuzere plannen. In de flyer staan een aantal maatregelen opgelijst die de buurt snel kunnen veraangenamen. "De buurt kan veiliger én gezonder door de as Sergeyselsstraat-Moorkensplein-Eliaertsstraat en de Kroonstraat te knippen voor doorgaand autoverkeer. Enkel bussen en fietsers zouden er best nog doorrijden. Als we het Moorkensplein doortrekken tot aan de gevels van de huizen, vergroten we de open ruimte. Door in te zetten in op geveltuinen, bomen en groenslingers zal de buurt snel groener aanvoelen. De politieparking wordt best snel toegevoegd aan het Moorkenspark," aldus Jooris.    Groen Borgerhout roept tevens de buurt op om ook haar bezwaren op de huidige plannen en haar wensen voor de toekomst in te dienen. Alle informatie is te vinden via deze pagina

ENKELE CIJFERS
- De nieuwe groenzone is 900 vierkante meter groot.
- De politieparking ernaast is anderhalve keer zo groot met plaats voor 52 privéauto's van politieagenten.
- In 2016 werd nog voor 270.000 euro geïnvesteerd in het oude politiegebouw dat eigenlijk al had afgebroken moeten zijn.
- In plaats van De Wasserette komen er zes appartementen en 63 ondergrondse autoparkeerplaatsen.
- Tijdens de spits is minstens 40% van het autoverkeer rondom het plein sluipverkeer.