#Allemaal Borgerhout

Bewoners maken Borgerhout, elke dag opnieuw. De lijst van initiatieven door en voor Borgerhoutenaren is haast eindeloos. Buurtgroepen, leerkrachten en ouders, de vrijwilligers van De Roma, de mannen (m/v/x) van KRAS, JES en Samen op Straat, de winkeliersvereniging Boho 2140, de vzw De Reuzen, de straatvrijwilligers, scouts- en Chiro groepen, Chams …

Ook voor wie het moeilijk heeft - omdat het armoedebeleid structureel tekortschiet - steken Borgerhoutenaren de handen uit de mouwen. Vrijwilligersorganisaties zorgen voor voedsel en kleding.
Er zijn vrijwilligers die huiswerkbegeleiding geven en lessen Nederlands. Die veelheid aan initiatieven van onderuit vormt de kracht van Borgerhout.

Groen wil verder de leidende rol opnemen in het districtsbestuur. De bevoegdheden van de districten zijn beperkt. De middelen zijn nog beperkter. Maar dankzij de kracht van de bewonersinitiatieven zit Borgerhout op een goudmijn. Groen wil het initiatief van Borgerhoutenaren verder alle ruimte en steun bieden. Besturen doet Groen niet alleen voor, maar vooral met de bewoners.

Groen gaat voor sterke districten voor een sterke stad. Wij geloven in de districten en nemen ze au sérieux. Ze staan dicht bij de burger en kunnen zo vlot inspelen op de noden. Groen geeft ze de juiste bevoegdheden, voldoende autonomie, voldoende personeel en middelen.

Download ons volledig programma

 

Samen maken we Borgerhout

Groen ondersteunt initiatieven van bewoners. Er zijn tal van initiatieven in Borgerhout: straatcomités, jeugdverenigingen, sportclubs, initiatieven rond samentuinen … Borgerhout helpt initiatiefnemers van jeugdverenigingen, sportclubs, cultuur en straatgroepen nu al met één en hetzelfde subsidiereglement. Mensen moeten absoluut hun ding kunnen doen. Groen wil het bestaande subsidiereglement verder verfijnen, bij alle verenigingen bekend maken en aanvragers zo veel als mogelijk ondersteunen.

Er zijn in Borgerhout heel wat initiatieven. De vraag overtreft evenwel nog steeds het aanbod. Voor mensen in armoede is deelnemen niet eenvoudig. Er zijn niet enkel financiële drempels. We willen dat iedereen in Borgerhout kan meedoen. Initiatieven die openstaan voor kinderen en jongeren, voor mensen in armoede of mensen met een beperking, initiatieven die divers zijn en duurzaam bezig zijn, krijgen meer. Groen wil het bestaande subsidiereglement blijven inzetten als beleidsinstrument om aandacht te vragen voor inclusie, kinderen en jongeren, duurzaamheid en kansarmoede.

Voor 100% samenleven en 0% uitsluiting. Te vaak mag identiteit niet getoond worden en is er discriminatie op de huurmarkt, de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven. In Borgerhout, in Antwerpen moet iedereen zichzelf kunnen zijn, is het tonen van je identiteit oké en voel je je goed en veilig op straat, in je werkomgeving, de sport- of jeugdvereniging of als je uitgaat. In onze stad is er geen plaats voor racisme en discriminatie.

In Borgerhout blijven we inzetten op ontmoeting en verbinding. De Reuzenstoet, Borgerrio,


Groene straten en nog groenere pleinen

Iedere buurt heeft nood aan een centrale ontmoetingsplaats om te zitten, te spelen, te hangen. De afgelopen legislaturen heeft het district met succes geïnvesteerd in een hele reeks pleinen: het Krugerplein, Terloplein, Vinçotteplein, het speelplein aan de Joe-Englishstraat, Luitenant Naeyaertplein, Jan Borluutplein en het Herman Van den Reeckplein. De pleinen werden telkens groter en veel aantrekkelijker gemaakt. We wonnen verblijfsruimte op de straat (kruispunt Zwitserse Apotheek, parking Luisbekelaar werd trapveldje) en kleine stukjes groen werden opengesteld (groenzone naast kerk Laar, de voortuin van het dienstencentrum De Fontein). Nog dit jaar starten de werken aan het Kardinaal Cardijnplein (Luchtvaartbuurt).

Groen wil in Borgerhout verder gaan op dit elan, en een stap verder zetten. Pleinen moeten niet alleen groter, maar ook veel groener. We gaan bij ieder ontwerp voor een maximale ontharding. We willen ook plaats winnen op de auto. Iedere auto neemt twaalf vierkante meter in. Parkeer auto’s aan de rand van de buurt, zet in op deelauto’s en maak plaats op de pleinen.

In Borgerhout extramuros heerst een nieuwe dynamiek: nieuwe horeca, de samenwerking tussen bewoners en handelaars op de Gitschotellei en de Theatergarage brengen mensen op een unieke wijzesamen. Het is duidelijk dat ook Borgerhout extramuros nood heeft aan centrale ontmoetingsplekken in elke buurt. Groen wil daarom een heraanleg van het Vosplein en het Monseigneur Van Goethemplein. Het Vosplein kan worden doorgetrokken tot aan het Te Boelaarpark, het Monseigneur Van Goethemplein langs één of meer zijden tot tegen de gevels. Ook het basketplein aan de Griffier Schobbenslaan (Tuinwijk) kan groter, groener en gezelliger. De vrijgekomen Erasmussite biedt perspectief als groene ontmoetingsplek voor de buurt. In Borgerhout intramuros willen we blijven inzetten op de pleinen. Het zijn hotspots voor de buurt. Groen wil een heus Moorkenspark (i.p.v. de huidige plannen). Ook het Laar en het Koxplein moeten eindelijk worden omgetoverd tot groene, autovrije oases.

Groen blijft zich verzetten tegen een nieuwe keerlus voor de tram in de Gitschotellei. De aanleg van extra tramsporen voor de nieuwe keerlus zorgt niet voor extra openbaar vervoer, integendeel: het tramtraject wordt ingekort. Het budget voor de keerlus van de Gitschotellei/Boekenberglei kan beter geïnvesteerd worden in het doortrekken van de tramlijn naar Borsbeek.

Spoor Oost moet een park worden en geen parking. Groen blijft enthousiast over de plannen van “Over de Ring” om de spoorwegsite naast Spoor Oost die aansluit bij de dichtbevolkte woonbuurt Borgerhout-intramuros-noord om te vormen tot buurtpark. Geraakt de huidige carwash voor treinen weg, dan kan er een heus park komen tegen de woonwijk. Ook de braakliggende voormalige AROP-site en het project van de Kistemaeckersstraat bieden opportuniteiten om de broodnodige groene ruimte te creëren in een dichtbevolkte woonbuurt.


Kinderen en jongeren

Borgerhout is bij uitstek een jong district. Bijna 1/3de van de Borgerhoutenaars zijn kinderen en jongeren. We zien dit als een enorme rijkdom. Wij kiezen er daarom bewust voor om binnen alle beleidsdomeinen rekening te houden met kinderen en jongeren. We maken een district op maat van kinderen en jongeren. Dit doen wij samen met hen.

Als district blijven wij met onze Speltrappers een gratis, toegankelijk en laagdrempelig vrijetijdsaanbod organiseren tijdens de schoolvakanties verspreid over de verschillende pleinen. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod dat wij zelf kunnen organiseren, werken wij ook samen met de vele jeugdverenigingen en professionele jeugd- en middenveld organisaties. Samen zorgen wij ervoor dat er een aanbod is voor alle kinderen en jongeren dat aansluit bij hun noden, interesses en talenten en in hun eigen buurt en wijk beschikbaar is. Vrijwillige jeugdwerkingen zijn essentieel en onmisbaar om een kwalitatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod te blijven organiseren.

Groen Borgerhout wil dan ook blijven investeren in het vrijwillig jeugdwerk, zowel in hun werking als in hun infrastructuur. Borgerhout is druk bevolkt en bebouwd. Er is weinig open ruimte over om te spelen en te ravotten. Buitenspelen in de eigen straat, buurt en wijk is een recht voor elk kind. We willen samen met de scholen bekijken of en hoe ze hun speelplaats kunnen openstellen in het weekend en in de vakanties. Wij zorgen ervoor dat iedereen zijn plek vindt en tot spelen en ontwikkeling kan komen. Wij hebben hierbij extra aandacht voor kinderen en jongeren met een beperking en voor meisjes. Rondhangen kan en mag.

Om je maximaal te kunnen ontwikkelen als kind, tiener en jongere, moet je onbezorgd kunnen opgroeien, spelen, samenkomen en je zowel fysiek als mentaal veilig voelen. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Groen Borgerhout wil dan ook samen met onze jeugdpartners en de jongeren zelf extra inzetten op het mentaal en fysiek welzijn.

Wij zetten verder in op maximale participatie en inspraak van jongeren en kinderen bij onze beleidskeuzes en beslissingen.

Ouderen

Borgerhout telt heel wat verenigingen die mee vormgeven aan ons ouderenbeleid en - aanbod. Ook ouderenverenigingen van ouderen met etnisch-diverse achtergrond zijn zeer welkom. Ook bij ouderen staat participatie centraal. Naar analogie met de jeugdparagraaf, komt er ook een ouderentoets. Borgerhout heeft ook te maken met een (gekleurde) vergrijzing. Ouderen zijn een zeer diverse groep: de jonge, pas gepensioneerde ouderen, de ouder wordende ouderen, de zorgbehoevende oudere, ouderen met een migratieachtergrond, LGTBQIA+ ouderen … Groen Borgerhout wil een district waar aandacht is voor de diverse ouderen en voor een inclusief beleid. Ouderen krijgen een plek in de publieke ruimte. Ouderen kunnen participeren aan een rijk aanbod van laagdrempelige en toegankelijke activiteiten. Groen Borgerhout wil ook werken aan een zorgzaam district waar we samen met onze partners en bewoners mee zorg dragen voor de eenzame en zorgbehoevende ouderen.

Groen Borgerhout wil ook werk maken van divers-sensitieve dienstencentra en serviceflats door samenwerkingen op te zetten met moskeeverenigingen en andere diverseouderenverenigingen. Dienstencentra dienen open en toegankelijk te zijn. Ze hebben een draaischijffunctie waarbij ze een actievere en centrale rol opnemen in de wijk. Wij zetten in op samenwerking tussen dienstencentra, scholen en (jeugd)verenigingen om intergenerationele en interculturele contacten te stimuleren. De ontmoetingsplekken die weverder in het programma voorstellen staan ook open voor ouderen.

Cultuur en evenementen

Kunst en cultuur vormen het cement van onze samenleving. In een superdivers district kan cultuur een essentiële hefboom zijn tot verbinding. Groen wil dat er plaats is voor zoveel mogelijk spelers op zoveel mogelijk (sub)domeinen om zichzelf verder te ontwikkelen en om te experimenteren.

Hoewel Borgerhout volgens de Vlaamse regelgeving recht heeft op een Cultureel Centrum, is dat er niet. Want in Borgerhout is cultuur een bottom-up verhaal. De Roma, Rataplan, ’t Werkhuys zijn daar de mooiste voorbeelden van: initiatieven die van onderuit gegroeid zijn. En dat willen we zo houden want het is de kracht van cultuur in Borgerhout. Sinds een aantal jaar heeft ook extramuros met de Theatergarage zo’n bottom-up cultuurhuis. Borgerhout wil de werking met dat ‘gespreid CC’ koesteren, maar wil hard op tafel kloppen bij de hogere overheden opdat het equivalent van de middelen die vanuit de hogere overheden aan andere CC’s in de stad worden toegekend naar Borgerhout komt.

Borgerhout huisvest een 15-tal theatergezelschappen, een aantal gerenommeerde kunstgalerijen, veel professionele muzikanten en zangers, een orkest, een fanfare, goede zangkoren en een aantal bekende auteurs en acteurs. We kunnen er niet naast kijken: Borgerhout is een cultureel broeinest. Vreemd genoeg blijft Borgerhout misdeeld als het gaat over het reguliere aanbod: er is één muziekacademie in Borgerhout extramuros, maar geen deeltijds kunstonderwijs voor beeldende kunsten. Ook de bibliotheek is – ook na de verhuis naar het Moorkensplein – niet de volwaardige bibliotheek die Borgerhout verdient.

Sport

Sport is zowel een middel als een doel op zich. Groen ziet een ideaal sportbeleid als een combinatie van sport om de sport en sport als sociale, verbindende factor. Sport brengt mensen bij elkaar. Het is een goed middel tot verbinding over de verschillen heen. Groen wil in Borgerhout zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, al of niet in verenigingsverband, competitief of recreatief. Groen wil bewegingsarmoede wegwerken. Naar sport kijken is (ont)spannend, verzet de gedachten. Investeren in sporttalent van jonge mensen is van dezelfde orde als investeren in wetenschappelijk, economisch of cultureel talent. Kiezen hoeft daarbij niet, dit is bij uitstek een en/en verhaal.

Groen staat voor een sportbeleid dat vertrekt van wat van onderuit groeit en opborrelt. Clubs, Buurtsport, topsport, maar ook vriendengroepen die samen volleyballen, tot en met de klassieke caféploegen. Al deze vormen van sport ondersteunt het district, zowel georganiseerde als niet- of wat heet anders-georganiseerde sport. Maar er is ondertussen veel meer. Groen wil inzetten op sportinnovatie. Ten aanzien van de vele sport, jeugd- en buurtverenigingen in onze stad moet de rol van het district in de eerste plaats faciliterend zijn: ondersteunen wat er opborrelt aan kleine en grote initiatieven. We willen vertrekken van wat leeft bij informele verbanden van mensen die samen sporten, van de individuele noden van sporters (bijv. joggers of fietsers), bij clubs. Participatie, opmaak van dit beleid in samenspraak met bewoners staat voorop. We zetten deze bottom-up initiatieven in om mensen te activeren en toe te leiden. Initiatiefnemers worden zo mede-eigenaar van het lokaal sportaanbod.

Iedereen heeft recht op sportinfrastructuur in de buurt. Groen gaat uit van een nabijheidsperimeter, waarbinnen een sporthal, een zwembad en een sportterrein in open lucht aanwezig moet zijn met een toegankelijk en betaalbaar aanbod. In Borgerhout betekent dit een noodzakelijke inhaalbeweging. Een sporthal die overdag niet gebruikt wordt is uit den boze. Schoolsportinfrastructuur die ’s avonds en in het weekend leeg staat kan niet. Clubs worden voor aanzienlijke kosten geplaatst. De huur van sportinfrastructuur, onkostenvergoedingen voor trainers, scheidsrechters, … zijn niet min. De stad geeft het goede voorbeeld en houdt huurprijzen redelijk. Zo moeten lidgelden niet steeds hoger worden.

Buurtsport beschouwt de buurt, wijk, straat als context om sport aan te bieden. In de eerste plaats voor mensen die door omstandigheden niet aan sport kunnen doen maar dat wel willen. Buurtsport verdient zijn plaats in ’t stad, in nog meer aandachtswijken.