Afval in de stad


Antwerpen sluit zich aan bij de statiegeldalliantie en speelt een voortrekkersrol bij het invoeren van statiegeld op drankverpakkingen. We bannen plastic wegwerpzakjes, -verpakkingen, -bestek, -drinkbekers Zo krijgen we minder zwerfvuil in de stad. Wat rest aan plastics, metalen en dozen (PMD) wordt in één zak opgehaald.

We breiden het systeem van de sorteerstraatjes uit en voorzien waar nodig ook in composteerpaviljoentjes, wijkcontainerparken of mobiele containerparken voor wie niet met de wagen naar de grotere containerparken kan of wil.

Onze containerparken worden opgewaardeerd tot hotspots voor de stedelijke kringloopeconomie: geen verzamelplaatsen van afval, maar van nieuwe grondstoffen. Met (repair)café, kringwinkel, uitleendienst, maker space … De stad is niet langer producent van afval, maar een ware grondstoffenmijn. Om de waarde van kringlopen voor iedereen duidelijk te maken, willen we mensen juist betalen als ze waardevolle grondstoffen binnenbrengen in plaats van de mensen op kosten te jagen. Dat kan door hen vouchers (of complementaire munten) te geven waarmee ze dan terechtkunnen in repaircafés, kringloop- of tweedehandswinkels.

Groen is tegen een nieuwe vergunning voor de ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk. Als alternatief zien we een verwerkingsinstallatie in de haven die zo slim mogelijk omgaat met wat we nog over hebben aan restafval en er nieuwe grondstoffen en energie uit haalt. Daarbij kiezen we voor een energiecascade: de nieuwe afvalverwerkingsinstallatie levert hoogwaardige warmte aan de industrie in de haven, die op haar beurt via warmtenetten laagwaardige warmte levert aan de Antwerpse gezinnen.

Terug naar Overzicht

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?