Een klimaatrobuuste stad

Antwerpen doet niet alleen al het mogelijke om de klimaatverandering te beperken. De stad moet ook bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Onze infrastructuur moet voldoende robuust zijn. Ons klimaat warmt op, we verwachten hogere temperaturen en tegelijk ook meer of fellere neerslag. De stad is erg kwetsbaar voor overstromingen. Het hitte-eilandeffect maakt dat de stad een natuurlijke airco nodig heeft.

Het grondwater in de stad speelt een cruciale rol: door dit op normaal niveau te handhaven krijgt het groen in de stad veel meer kansen en kan ook het oppervlaktewater (bijvoorbeeld de vijver van het stadspark) een rol spelen. Dit vergt doortastende maatregelen bij (grote) bouwprojecten die nu telkens een sterke daling van de grondwaterspiegel tot gevolg hebben.

Regenwater moet kunnen doordringen in de bodem. Met het hemelwaterplan kiezen we voor zoveel mogelijk ontharding van het openbaar domein en voor infiltratie van het hemelwater. In de toekomst keren we de logica om: we verharden alleen nog waar het echt nodig is. Het aantal groendaken moet fors omhoog en we willen écht klimaatrobuuste en multfunctionele daken realiseren (recreatie, natuur, wateropvang, energie opwekken, stadslandbouw enz.).

De draaiboeken openbaar domein, de beeldkwaliteitsplannen en ook de bouwcode passen we hierop aan. We zetten gezinnen aan om ook in de eigen tuin minder te verharden. Zo vermijden we tegelijk verdroging in de ondergrond en overstromingen van kelders bij de mensen thuis. We steunen de operatie perforatie van Aquafin en laten ons inspireren door de operatie Steenbreek in Nederland. Door meer bodem in de stad te ontharden, kunnen we meer water laten insijpelen en meer steen vervangen door groen, ook in het midden van de stad.

De waterkering aan de Schelde zorgt voor veiligheid én tegelijk recreatie en natuurontwikkeling. Meer bomen zorgen voor voldoende schaduw. Blauwe waterlinten door de stad (bijvoorbeeld wadi’s) zorgen voor verkoeling en zijn gewoon aangenaam. Rivieren die weggestopt zijn in riolen (zoals het Schijn), geven we terug een functie in het stadslandschap. We maken opnieuw een verbinding tussen Schelde en Schijn.

<<< Terug naar overzicht >>>

 

Interesse in dit thema?

Door deze aanvraag te ondertekenen, ga ik akkoord met het verwerken van mijn persoonsgegevens door Groen.