Betaalbaar, betrouwbaar en comfortabel openbaar vervoer en deelsystemen


Het bestrijden van vervoersarmoede is een prioriteit. Groen pleit voor aantrekkelijke tarieven voor openbaar vervoer en een betere bereikbaarheid van openbare diensten en belangrijke centra van werkgelegenheid, zoals de haven.

We starten onderhandelingen met De Lijn en de NMBS om een Antwerpse versie van de MOBIB-kaart te maken, de MOBIB-plus-kaart. Met deze MOBIB-plus-kaart kunnen Antwerpenaars openbaar vervoer, deelfietsen, deelauto’s, of een taxi betalen. Ook een (elektrische) fiets, fietskar, fietsstoel of elektrische rolstoel aankopen, delen of huren of een fietsparkeerplaats huren, behoren tot de mogelijkheden.

We vervangen het systeem van twee gratis bewonerskaarten voor autobezitters door een mobiliteitsbudget voor elke Antwerpenaar op de MOBIB-plus-kaart. Autobezitters kunnen dit budget nog altijd gebruiken om een bewonersparkeerkaart aan te schaffen, maar dus ook voor openbaar vervoer, deelfietsen, deelauto’s enz. Op die manier krijgt iedereen een gelijke behandeling en worden duurzame keuzes beloond. Wie enkel wandelt kan het budget aan iemand anders schenken. De MOBIB-plus-kaart wordt ook gebruikt om de sociale tegemoetkomingen als gevolg van de lage-emissiezone uit te betalen of als slooppremie voor wie zijn wagen uit roulatie haalt.

Het openbaar vervoer wordt aangevuld met lokale publieke en private initiatieven. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld de ontwikkeling van deelfietsplatformen en een gepast reglementair kader. Het uitgangspunt: elke Antwerpenaar heeft toegang tot laagdrempelige deelmobiliteit. Hiertoe ontwikkelen we onder meer één betaalsysteem voor alle middelen van openbaar vervoer en alle deelsystemen voor mobiliteit in de grote stadsregio Antwerpen.

De dienstverlening van trams en bussen kan een pak beter. Een stad als Nantes toont dat er heel wat mogelijk is op het vlak van snelheid en stiptheid. We trekken de gemiddelde snelheid van het openbaar vervoer op van 12 km/u naar 20 km/u. De stiptheid verbeteren we van 47% naar 85%. Trams en bussen rijden regelmatig, zowel overdag als ’s nachts, zowel in de week als tijdens het weekend. We verhogen de frequentie van het openbaar vervoer. Bussen en trams rijden zoveel mogelijk op een vrije bedding, hebben minimaal rood licht en stoppen enkel aan haltes. Bussen en trams, metrostations en haltes zijn toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen met een handicap, ouders met kinderwagen en minder mobiele ouderen.

Terug naar Mobiliteit

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?