Slimme stadsdistributie


In de zoektocht naar duurzame en veilige mobiliteit in Antwerpen wordt de stadsdistributie almaar belangrijker. Naast de levering aan bedrijven, winkels en horeca kent immers ook de levering aan particulieren, die via het internet bestellingen plaatsen en thuis laten leveren, een explosieve groei. Deze verplaatsingen gebeuren niet efficiënt genoeg.

Twee doelstellingen staan centraal in een beleid rond stadsdistributie.

Ten eerste willen we het aantal leveringen en ritten beperken. Dat kan door meerdere beleidsopties te combineren, zoals:

  • de oprichting van een stadsdistributieplatform naar Gents model,
  • slim databeheer in het kader van smart city logistics,
  • oprichting van een of meer grote stadsdistributiezones aan de rand van de stad, maar ook micro-hubs dichter bij de stadskern waar goederenstromen kunnen worden overgeslagen en gebundeld,
  • beloning van klanten die een langere leveringstijd aanvaarden,
  • bevorderen van het leveren en ophalen aan afhaalpunten als alternatief voor thuislevering en van de levering op vaste momenten in bepaalde buurten.

Ten tweede moeten leveringen zo duurzaam mogelijk zijn. We willen zo snel mogelijk omschakelen naar emissievrije leveringen door zoveel mogelijk lage-emissie en liefst zero-emissie voertuigen in te zetten voor leveringen in de centra. Leveren aan huis kan met vrachtfietsen of elektrische bestelwagens.

Terug naar Mobiliteit

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?