Geen afval in de straat


Afvalzakken en sorteerpasjes worden breed beschikbaar: in alle supermarkten, bij de bakker, de beenhouwer, het buurtcentrum, het stadskantoor, ...

We voorzien uitgebreide preventie, bewustmaking, sensibilisering, maar ook strenge handhaving. Het werk van straatvegers en witte tornado’s krijgt meer waardering als we van de aanpak van sluikstorten ook een prioriteit maken voor buurtregisseurs en de politie. We kiezen ook voor het uitgebreid inzetten van GAS-ambtenaren. Een reële pakkans is noodzakelijk om echt verandering te krijgen. De GAS-ambtenaren kunnen overtreders een boete geven of een gemeenschapsdienst opleggen.

We optimaliseren de werking van de sorteerstraatjes en breiden ze uit. De afstand tot een sorteerstraatje is voor elke inwoner beperkt tot 100 meter. Elke sorteerstraat bestaat uit alle fracties. We ontwikkelen sorteercaddy's en -bakken voor praktisch en ergonomisch gebruik. We voorzien heldere, begrijpbare informatie aan de sorteerstraatjes, ook voor mensen die het Nederlands niet zo goed beheersen. We onderzoeken of het aanleveren van afval per gewicht toch geen betere oplossing is, dan per volume. We maken de aankoop van sorteerpasjes laagdrempeliger. De stad ruimt sluikstort snel op. Want afval trekt afval aan en dat moeten we te allen tijde vermijden.

De afvalophaling (op een vaste dag) gebeurt ook op feestdagen.

We experimenteren met mobiele containerparken in wijken met veel sluikstort. We hebben specifiek aandacht voor mensen zonder wagen.

Terug naar Nette stad

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?