Studiereis Nantes - In het land van de houten olifant - Les Machines de l'Île

Na de uiteenzetting door Jean-Luc Charles begon onze stadswandeling door de straten van het eiland en langs de oevers van de Loire. We konden nu zelf in de praktijk de bouw en indeling van Île de Nantes zien. De sociale woningen waren opmerkelijk groen en straalden een zekere trots uit. De stigmatisering die vaak heerst over sociale woningen werd helemaal gesloopt door architecturale vernieuwing en aanlokkelijke stadstuintjes.

We zagen hoe oude panden omgetoverd werden tot een universiteit voor architectuur, openbare diensten, bedrijfsruimtes... Ook het grote, in glas omhulde justitiepaleis trok onze aandacht.  Enkel de camera's en het hekkenwerk verraadde wat de functie van het gebouw was. 

 

 

De stadswandeling werd onderbroken door een bezoek aan les Machines de l'Île. Je vindt er zowel een productiesite als een exhibitieruimte. De productiesite stelt de machineworkshop ten toon. In deze workshop zijn de grote projecten te bewonderen waar de kunstenaars en ingenieurs dag in en dag uit aan bezig zijn. De workshopruimte is gevuld met houtsnijwerk, gigantische installaties, werkmateriaal... De exhibitieruimte is dan weer een galerij waarin het publiek de fantastische machines kan zien die ontworpen en gemaakt zijn door de 'La Machine' vereniging.

Wanneer we aankwamen in de gebouwen van les Machines de l'Île konden we eindelijk het uithangbord van het eiland bewonderen. Voor ons zagen we de imposante, levensechte olifant. Het gevaarte is meer dan 12 meter hoog, is 8 meter breed en 21 meter lang. De houten olifant weegt maar liefst 48 ton. Hij kuiert over het eiland aan 3 km/uur terwijl hij maximaal 49 personen kan vervoeren. Nu konden we effectief zeggen dat we in het 'land van de houten olifant' waren.

 

foto van Tie Roefs.

 

Na het binnentreden van de exhibitieruimte zagen we voor ons een reusachtige, mechanische spin opdoemen. De spin zat half verdoken in de grond en lag klaar om uit zijn schuilplaats te kruipen. Twee bestuurders kropen boven op de spin, activeerden het dier en brachten de acht poten in beweging. De spin werd door een stalen constructie naar boven getild en de poten, ogen en lichaam begonnen zich te verplaatsen. Het onderlichaam en de neusgaten van de spin werden ook in activering gebracht. Met een luid gespat werd er water naar voor en naar achter gespoten. Na deze demonstratie van technologisch en artistiek kunnen werden we verder geleid naar een tweede kunstwerk.

 

 

Het nieuwe project waar de 'La Machine' vereniging mee bezig is, is het uitwerken van een heus fantasiebos. Op een nieuwe, nog braakliggende site zullen verschillende levensechte, fantasierijke constructies geplaatst worden. Deze site zal hopelijk een bijkomende toeristische trekpleister worden.  Wij konden alvast genieten van de eerste uitvindingen: een reuzenmier waarop je kan rijden, een bewegende rups die je kan besturen en een vliegende feniks die ontwaakt en je door de lucht vervoert onder zijn immense vleugels.

 

 

Na het bezoek aan de exhibitieruimte kregen we de kans om op de iets verderop liggende draaimolen een rit te maken. Dit was een volwassen carrousel dat in het teken stond van de onderwaterwereld. De geïnstalleerde kunstwerken waren ouderwetse schepen, gemuteerde schelpen, onderwatermonsters... waar je op en in kon gaan zitten. Je kon als bestuurder zelf de creaties bedienen. Dit zorgde ervoor dat bij elke ronde de draaimolen omgetoverd werd tot een spektakelshow van tentakels, krakende geluiden, vergruisde lichtstralen en betoverde vissen.

 

Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws van Groen Antwerpen, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Reageer als eerste

Check je e-mail om je account te activeren.