Iedereen moet zich welkom, veilig en gerespecteerd kunnen voelen in de samenleving. Of het nu op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, op de woonmarkt of ergens anders is.
Groen strijdt vóór vrijheid, vóór gelijke rechten en tégen discriminatie.
Uitgesloten worden omwille van je naam of huidskleur? Niet kunnen beslissen over je eigen lichaam? Anders behandeld worden omdat je geen deel uitmaakt van een 'traditioneel gezin'? Dat kan niet.
Discriminatie voorkomen
We richten ons op het voorkomen van racisme en discriminatie door een actief antiracisme- en non-discriminatiebeleid. Dit doen we met een externe adviesraad van experts en juristen. We starten met een inclusiebeleid voor de stad als dienstverlener en werkgever, en gebruiken streefcijfers om binnen alle stadsdiensten een correcte afspiegeling van de stad te bereiken.
- We lichten het aanwervingsbeleid van de stad door in functie van het wegwerken van onbewuste vooroordelen en gaan actief op zoek naar ondervertegenwoordigde groepen in het personeelsbestand. Speciale aandacht zal gaan naar het vergroten van de diversiteit binnen het politiekorps.
- Om racisme en discriminatie te voorkomen, ontwikkelen we een actief antiracisme- en non-discriminatiebeleid. We geven dit vorm via een externe adviesraad, bestaande uit experten uit het middenveld met een juridische achtergrond.
- We starten met een inclusiebeleid voor de stad als dienstverlener en werkgever, met streefcijfers voor een juiste weerspiegeling van de stad in alle stadsdiensten.
- We screenen alle stedelijke documenten op inclusief taalgebruik en waar nodig passen we ze aan.
Racisme en discriminatie aanpakken
Antwerpenaren worden nog altijd geconfronteerd met racisme en discriminatie op basis van herkomst, etniciteit, geaardheid, genderidentiteit en fysieke beperkingen. Dit moet aangepakt en bestraft worden als het zich voordoet.. We gaan ermee aan de slag op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt, in de horeca en in de eigen stadsdiensten
- Met juridische praktijktesten testen we of er gediscrimineerd wordt en we volgen dat verder op. Hardleerse overtreders van de discriminatiewet worden gesanctioneerd en juridisch vervolgd.
- We stellen een plan van aanpak op om discriminatie in de horeca en het nachtleven tegen te gaan, met onder meer praktijktesten.
- We doen een doorlichting van de dienstverlening van onze stadsdiensten om indirecte discriminatie in beeld te brengen en weg te werken. Nog te vaak ondervinden Antwerpenaren drempels en worden ze in de steek gelaten door de stadsdiensten. De doorlichting kan ook institutioneel racisme en discriminatie blootleggen zodat deze aangepakt kunnen worden. We voeren praktijktesten binnen de stedelijke diensten en de politie in zodat ook de stad zich steeds kan verbeteren en elke vorm van uitsluiting kan detecteren en aanpakken.
- Er komt een duidelijk, onafhankelijk meldpunt voor racisme en discriminatie. We zorgen dat dit bekend en toegankelijk is, en losstaat van stad of politie zodat mensen zich comfortabel voelen om binnen te lopen. We maken de meldpunten van Unia en het Vlaams Mensenrechteninstituut veel beter bekend bij bewoners.
- Stadsmedewerkers en met uitbreiding alle medewerkers van stadsorganisaties krijgen de volle ondersteuning wanneer zij geconfronteerd worden met gedrag dat gebaseerd is op een gevoel van superioriteit zoals racisme, homofobie, vrouwenhaat of neerbuigend gedrag tegenover mensen met een beperking. Collega’s worden gestimuleerd om hen te ondersteunen. Dergelijk gedrag binnenin het personeelsbestand zal niet zonder gevolgen blijven. We zetten daarbij in op proactief, preventief en reactief beleid waarin opleiding, opvolging en sanctionering opgenomen worden. Aan het personeel worden opleidingen aangeboden om actiever tegen racisme en discriminatie op te treden.