We maken volop de omslag naar een groene en vernieuwende economie.
Met een toekomstgericht beleid stimuleren we groen ondernemerschap en een levendige lokale economie.
De omslag naar een duurzame economie kunnen we alleen samen maken: met werkgevers, werknemers en het brede middenveld. We geven iedereen een stem en laten niemand achter.
Antwerp's Finest - Huidige troeven uitspelen
De troeven die we hebben, spelen we nog beter uit. Ondernemerschap schenkt onze stad cruciale creativiteit, bedrijvigheid, tewerkstelling en levendigheid.
- Antwerpen is een gevestigde modestad. We moeten de modesector hier houden en verstevigen. We gaan de strijd aan met leegstand, zoeken naar oplossingen met verhuurders om panden tegen redelijke prijzen aan te bieden en zo onze stad als winkelcentrum te promoten. We willen ook dat de lokale Antwerpse en duurzame mode meer aandacht krijgt. Denkpistes die we hiervoor ontwikkelen zijn labels voor winkels die werken met lokale producten of die net dat tikkeltje meer bieden qua duurzaamheid.
- We bekijken hoe pakjes lokaal afgeleverd kunnen worden aan kruispunten waar mensen na een dagje winkelen hun aankopen kunnen ophalen. Met zo’n systeem kunnen we het beste van lokaal winkelen koppelen met het beste van online winkelen.
- Antwerpen is altijd een centrum geweest voor culinaire excellentie, en dat willen we zo houden. Als culinaire hoofdstad willen we de rijkdom en diversiteit van die culinaire excellentie onder de aandacht brengen.
- We mogen trots zijn op onze diamant, maar moeten de toekomst hiervan verzekeren. Dit kan door in te zetten op duurzaamheid en de zekerheid dat het niet om bloeddiamanten gaat. We onderzoeken en stimuleren de verkoop van de (synthetische) eco-diamant.
- De hogescholen en onze universiteit zijn een bron van innovatie en ideeën. Deze innovatie willen we ondersteunen en hier verder laten ontwikkelen. Antwerpen wordt daardoor nog meer een stad van startende en groeiende bedrijven.
Een circulaire en sociale stadseconomie
Startende ondernemers en nieuwe initiatieven zijn cruciaal voor innovatie en de groene transitie. We richten ons op circulaire economie en sociaal innovatief ondernemen om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te creëren.
- Net als in onze haven staan hergebruik van grondstoffen, herstellen van producten en hergebruik van producten centraal. We stellen de nodige begeleiding en ondersteuning op om dit waar te maken.
- Verder steunen we vormen van sociaal-innovatief ondernemen en moedigen we coöperatief ondernemerschap extra aan. We maken ruimte voor commons-initiatieven, waarbij burgers zelf verantwoordelijkheid opnemen voor het beheer van publieke goederen, maar zonder als overheid hierin onze verantwoordelijkheid te ontlopen.
- De stad steunt de deeleconomie voluit. Hierbij kiezen we voor een duurzame deeleconomie op sociaal en ecologisch vlak. We sturen aan op een deeleconomie door en voor Antwerpenaren (A2A). De stad voorziet specifieke investeringsplatformen om ondernemingen te steunen die volgens bovenstaande principes willen werken en zo mee vorm geven aan de duurzame transitie van onze stad.
- Elk talent telt. Aan de slag kunnen is belangrijk, ook voor mensen voor wie het gemiddelde tempo wat te hoog ligt of die begeleiding nodig hebben. Daarin maakt de sociale economie het verschil. Ze biedt een schat aan expertise rond inclusief werken voor de reguliere economie. We geven de sociale economie alle kansen om uit te groeien tot een volwaardig onderdeel van de reguliere economie. Zowel de doorstroom van werknemers naar blijvende tewerkstelling als een terugkeer naar de sociale economie moet mogelijk zijn.
- De stad geeft zelf het goede voorbeeld door circulair en sociaal aan te besteden en in te kopen, via diverse instrumenten. De aanbestedingen zullen hierdoor verschillende criteria hebben zodat naast prijs, kwaliteit en veiligheid, ook duurzaamheid, circulariteit, diversiteit en sociale impact meegewogen worden. De stad neemt clausules rond het vermijden van kinderarbeid en dwangarbeid op. We kiezen voor een indicatieve doelstelling van 50% circulaire openbare aanbestedingen.
Een levendig economisch weefsel in de stad
We ondersteunen kmo's in Antwerpen met focus op duurzame werkgelegenheid, ook van laaggeschoolden en mensen met een arbeidshandicap, en bieden ruimte voor hun verdere ontwikkeling.
- We steunen kmo’s bij het intekenen op vormingen en overheidsopdrachten. Kmo’s kunnen een circulaire audit vragen waarbij hun bedrijfsvoering in al zijn aspecten gescreend wordt en uitgemaakt wordt hoe ze nog efficiënter kunnen omgaan met materialen, energie en vervoer.
- Een aantrekkelijk aanbod van (buurt-)winkels en horeca maakt het aangenaam wonen in buurten en wijken van de stad. Elke winkelstraat en -buurt of handelskern is anders. Groen wil dit vooral zo houden. Zo onderscheiden winkelstraten zich van elkaar. Groen stelt versterking van handelskernen voorop.
- Winkeliersverenigingen zijn onmisbare partners, en die willen we administratief ondersteunen en ontlasten. Zo willen we dat er eenvoudig goedwerkende platforms kunnen gecreëerd worden, zodat het ook eenvoudiger wordt om ondersteuning rond communicatie en evenementen te kunnen aanbieden. Dit organiseren we bij voorkeur via de districten om de lokale eigenheid goed te kunnen uitspelen.
- De Vogelenmarkt, de markt van het Sint-Jansplein, of de markt op zaterdag in Berchem …. Het zijn allemaal markten waar je gezellig kan rondkuieren. Maar onze marktkramers hebben het moeilijk: meer en meer marktkramers houden het voor bekeken. Een doorgedreven marktvisie moet hierin verandering brengen. Markten bieden een topcombinatie: inkopen dicht bij de mensen, tegen een eerlijke prijs én in gezellige sfeer. We bekijken hoe de stad markten met producten van dichtbij (korte keten) kan ondersteunen en gaat mee op zoek naar een geschikte locatie. We gaan ook diversifiëren in markten: types, dag- en avondmarkten, bio, korteketenmarkten, …
Een echte toekomst voor de haven
Groen is trots op onze haven en haar economische rol. We investeren in circulaire bedrijvigheid, energieprojecten, tewerkstelling en klimaat. Dit doen we samen met vakbonden, milieubewegingen, burgerinitiatieven, lokale gemeenschappen, coöperatieven en ondernemers die we actief betrekken bij het havenbeleid.
- We maken werk van diversifiëring van de activiteiten in de haven, in overleg met Havenbedrijf en de Vlaamse overheid. Een te eenzijdige focus op verhandelde containers moet worden vermeden. Dit doen we door actiever in te zetten op het creëren van meerwaarde in de lokale maakindustrie, wat ons weerbaarder maakt tegen economische schommelingen. Door de recente versmelting van de havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben we hier een nog grotere troef in handen.
- Alternatieve grondstoffen en elektrificatie van productieprocessen zijn de toekomst en die kans mag de haven niet laten voorbijgaan. Bij het aantrekken van nieuwe bedrijven, kunnen we ervoor zorgen dat de gronden in de haven zo efficiënt en duurzaam mogelijk worden ingevuld, en gaan onderbenutting tegen door actief duurzame en circulaire bedrijven aan te trekken.
- We zijn niet blind voor de huidige structuur in de haven. Voor deze grote chemiecluster beseffen we dat CCU en CCS (gebruik of opslag van opgevangen koolstof als grondstof) tussenstappen zijn in het proces richting haven van de toekomst. Maar dit is een tussenstap, niet het einddoel. Dergelijke programma’s zijn tijdelijk zinvol, maar mogen niet in de weg staan van de eerste prioriteit, een écht klimaatneutrale haven.
- Deze toekomstgerichte uitgangspunten vertalen zich in het investeringsbeleid van de haven. Vandaar dat we een investering zoals Project One zien als een hindernis op de weg naar een duurzame haven. We verkiezen investeringen in recyclage en alternatieve grondstoffen. Een goed en toekomstgericht voorbeeld is de NextGen Site die bestemd is voor nieuwe duurzame economie. Een dergelijke visie zou verder voor alle concessies van de haven moeten gelden. We geven de bedrijven hiervoor de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe opgeschaalde verduurzaamde concessievoorwaarden.
- We zetten een verduurzamingstraject voor de haven in via:
- het optimaal inzetten van grondstoffen en waar mogelijk vervangen door gerecycleerde basiscomponenten.
- het verduurzamen van het proces door efficiënt gebruik van energie, installaties en maatregelen om de impact op mens en milieu te beperken of te neutraliseren. Zo willen we het gebruik van grijze waterstof uitfaseren en volop de kaart van groene waterstof trekken.
- het volop inzetten op innovatie. Deze innovaties kunnen betrekking hebben op nieuwe producten, het optimaliseren van processen of alternatieve grondstoffen.
- Het transport van goederen van en naar de haven moet veranderen. We zetten meer in op alternatieve vervoersmodi met een grote focus op de binnenvaart, het spoor, en pijpleidingen. De link met Zeebrugge zou hierin versterkt kunnen worden, en door hierop in te zetten kunnen we nog verder onze troefkaart van belangrijke inlandse haven uitspelen.
- We zorgen dat de mensen die actief zijn in de haven op een verhoogde bereikbaarheid kunnen rekenen. We willen vlottere en veiligere fietsverbindingen en een betere bereikbaarheid via het openbaar vervoer, ook over het water.
- We zien erop toe dat lucht-, bodem- en watervervuiling in de haven grondig gemeten en aangepakt worden én dat er hierover transparant wordt gecommuniceerd naar de Antwerpenaren.
- We vrijwaren en versterken de natuur rond de haven zoveel mogelijk.
- We zetten in op een sterker diversiteitsbeleid, work-lifebalance en veiligheidscultuur in de haven.
- De haven is dé locatie voor de jobs van de toekomst. Door de technologische evoluties zullen sommige jobs veranderen. Daarom zetten we in op een proactief reconversiebeleid om werknemers klaar te maken voor de uitdagingen van de toekomst.