Nieuwkomers verwelkomen we warm en met open armen. We streven naar wederzijdse inspanningen: de samenleving ondersteunt nieuwkomers en nieuwkomers engageren zich in de lokale gemeenschap.
Practice what you preach: Antwerpen zet zich in voor wereldwijde doelstellingen voor een gezondere en eerlijkere wereld
Een gezondere en eerlijkere wereld
We ondersteunen mensen en hun rechten overal. Stedenbanden, gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederkerigheid, bieden kansen voor een diepgaande internationale samenwerking, terwijl projectmatige samenwerkingen ook waardevol zijn. Lokaal Noord-Zuidbeleid moet verder gaan dan giften aan grote organisaties en inspelen op lokale dynamieken.
- We organiseren onthaalmomenten, bieden taalondersteuning, helpen bij huisvesting, en faciliteren toegang tot vrijetijdsbesteding, onderwijs en werk. Het recht op onderwijs en tewerkstelling wordt voor alle Antwerpenaren gegarandeerd.
- Rampen in het buitenland raken vele Antwerpenaren. Met de aardbevingen in Turkije, Syrië en Marokko is de stad in het verleden tekortgeschoten. De ervaring die daar is opgebouwd, moet gecapteerd worden en er moet een beleidsmatige structuur gegeven worden om dergelijke rampen ook van hieruit te steunen. Ook tijdens de heropbouw kan de stad een handje toesteken, afhankelijk van de noden van het moment.
- Antwerpen is een internationale stad, met vele connecties wereldwijd. We nemen deze onder de loep en versterken dergelijke relaties of we bouwen ze af daar waar we flagrante schendingen van de mensenrechten vaststellen. We denken hierbij aan mensenrechtenschendingen door de oorlogen tussen Rusland en Oekraïne, tussen Israël en Palestina, of de Oeigoeren in China. We sluiten als stad onze ogen niet langer, en nemen onze verantwoordelijkheid op.
- Antwerpen verzustert met een Palestijnse stad.
- We ondersteunen solidariteitsacties bij rampen of andere ernstige gebeurtenissen in het buitenland.
- Verenigingen van inwoners van Afrikaanse, Aziatische of Latijns-Amerikaanse oorsprong worden actief betrokken bij het beleid voor internationale solidariteit. Zij hebben vaak nog een intensieve link met hun oorspronkelijke thuisland en velen ontwikkelen er ook projecten. De bestaande werking in vier landen met een grote gemeenschap in Antwerpen (Congo, Ghana, Marokko en Senegal) in nauwe samenwerking met een aantal Antwerpse verenigingen, behouden we. We onderzoeken hoe we deze werking kunnen uitbreiden naar een aantal andere landen waarmee de bevolking van onze stad sterke banden heeft.
- We voeren een actief herdenkingsbeleid waarbij we zoveel mogelijk de bredere samenleving en specifieke doelgroepen betrekken, bijvoorbeeld rond de gruwelijke oorlogen van de twintigste eeuw, de Jodenvervolging of de kolonisatie.
- We nemen deel aan campagnes van het internationale netwerk Mayors for Peace en aan de Vlaamse Vredesweek.
- We betrekken de AROSA (Adviesraad Ontwikkelingssamenwerking Antwerpen) bij het vormgeven van het beleid rond ontwikkelingssamenwerking.
- De stad trekt voldoende budget uit voor ontwikkelingssamenwerking om zo de 0,7%-norm te halen. Structurele steun is belangrijk. Noodhulp is nodig in crisissituaties, maar mag niet ten koste gaan van maatregelen, projecten en beleid ter bevordering van duurzame verandering. Het stedelijke budget voor ontwikkelingssamenwerking per inwoner ligt in Antwerpen vandaag lager dan in veel andere Vlaamse steden. De stad voorziet een duidelijk groeipad.
- We versterken naast internationale organisaties ook lokale initiatieven.
- We investeren in een sensibiliseringsbeleid naar het bredere verenigingsleven, ook naar organisaties die standaard minder met Noord-Zuidbeleid bezig zijn.
- We voorzien een goed uitgebouwde Dienst Ontwikkelingssamenwerking die inhoudelijke ondersteuning kan geven aan Noord-Zuidverenigingen.
- Op recepties georganiseerd door de stad en op events die door de stad (mede)gefinancierd worden, wordt er altijd een breed aanbod voorzien dat rekening houdt met de aanwezige diversiteit, zonder te verplichten: halal, vegetarisch, veganistisch aanbod … Ook is er een alcoholbeleid, kopen we fair trade en kiezen we voor korteketenproducten.
- We kiezen voor een duurzaam en transversaal beleid dat we over alle domeinen heen doortrekken. De stad kiest voor duidelijke en afdwingbare duurzaamheidscriteria (ecologisch en sociaal) in alle overheidsopdrachten en voert een actief beleid rond ethisch beleggen.
- Een duurzame voedselstrategie met oog voor lokaal, bio, seizoensgebonden en eerlijke handel wordt in alle stadsdiensten en instellingen en op lokale evenementen uitgerold.