In Antwerpen wonen meer dan 168.000 kinderen en jongeren, die een enorme rijkdom en potentieel vormen. Maar de stad kampt met een tekort aan speelplekken en jeugdvoorzieningen en de uitgaven voor jeugd zijn slechts een fractie van het totale stadsbudget.
De helft van de Antwerpenaren vindt het aanbod voor jongeren dan ook onvoldoende.
Groen wil het jeugdbudget aanzienlijk verhogen en Antwerpen omvormen tot een kind- en jeugdvriendelijke stad, met voldoende voorzieningen en ruimte voor alle kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen.
We ontdekken en ontwikkelen elk talent
We willen de talenten van alle kinderen in onze stad maximaal ontwikkelen. Naast goed onderwijs is er ook behoefte aan een breed en toegankelijk aanbod in sport, cultuur, jeugdwerk en digitale media.
- We breiden het project van de vrijetijdsloketten en vrijetijdsbemiddelaars uit. Verspreid over de stad voorzien we, minstens in elke postcode, vrijetijdsloketten en vrijetijdsbemiddelaars waar jongeren terecht kunnen voor informatie en ondersteuning rond alles wat met vrije tijd te maken heeft.
- We werken een toegankelijk en up-to-date overzicht uit van het volledige jeugdaanbod, gericht naar kinderen, jongeren, hun ouders en begeleiders.
- Samen met de districten organiseren we in de wijken een gratis en laagdrempelig vakantieaanbod gericht op het ontdekken en ontwikkelen van talenten.
- Initiatieven zoals de sportrij, de cultuurrij en de muziekrij, waarmee kinderen na school rechtstreeks naar hun hobby’s kunnen gaan, ondersteunen we en breiden we uit. Ook voor tieners en jongeren werken we initiatieven uit zodat ze vlotter de stap zetten naar vrijetijdsinitiatieven waar ze hun talenten maximaal kunnen ontwikkelen.
- Voor stadsbrede initiatieven voor en door jongeren is een projectsubsidie op stadsniveau nog mogelijk (bijv. de Dag van de Jeugdbeweging).
Kinderen en jongeren maken mee de stad
Kinderen en jongeren maken bijna een derde van de bevolking uit. Ze hebben weliswaar nog niet allemaal stemrecht, maar hun mening is van belang en hun zienswijze verfrissend. Daarom betrekken we hen actief bij het beleid en maken we samen de stad.
- We ondersteunen een vernieuwde stedelijke jeugdraad, waarin jongeren het beleid mee vormgeven. Samen met districtsjeugdraden, het sectoroverleg jeugdwerk en het studentenoverleg is de jeugdraad dé draaischijf voor cocreatie en jongerenparticipatie. Jongeren geven advies over thema’s zoals politie, armoede, diversiteit, samenleven, antidiscriminatie, racismebestrijding, mobiliteit, welzijn, ruimtelijke ordening, wonen en onderwijs. We luisteren en gaan aan de slag met hun adviezen.
- Jongereninitiatieven die werken rond burgerschap, democratie, cocreatie, inspraak en participatie (J100, YUE, …) ondersteunen en faciliteren we. We luisteren naar de inbreng van jongeren en zetten hun ideeën om in beleid.
- We zorgen voor voldoende personeel en expertise op de stedelijke jeugddienst om rond inspraak, participatie, burgerschap en democratie te werken en de districtsjeugddiensten daarin te ondersteunen.
- We bekijken ook hoe we kinderen en tieners kunnen betrekken bij het beleid. Dit kan heel lokaal/op districtsniveau zijn.
We ondersteunen jongeren in hun vrijwillig engagement
Jongeren zijn geëngageerd in jeugdwerk, sportverenigingen, hun buurt … Als stad en samenleving moeten we dat engagement waarderen, ondersteunen en in de schijnwerpers zetten.
- Samen met de districten ondersteunen we projecten die jongeren opzetten financieel.
- Samen met de districten werken we een vernieuwde uitleendienst op maat van jeugd-, sport- en buurtverenigingen uit. We vragen hun mening over wat ze in de uitleendienst willen en houden daar ook rekening mee.
- We zorgen voor voldoende personeel om sterke districtsjeugddiensten, die vrijwillig engagement van jongeren ondersteunen, uit te bouwen.
- De stedelijke jeugddienst, de stadswerkers en de districtsjeugddiensten werken samen met het vrijwilligersloket om jongeren die zin hebben om zo’n engagement op te nemen te matchen met een jeugdwerkvorm die daar nood aan heeft.
- In samenspraak met het brede jeugdwerk werken we een Antwerpse visie op vrijwilligerswerk bij jongeren uit. Waarderen van jonge vrijwilligers komt zeker aan bod. Een afbakening van wat vrijwilligers en beroepskrachten doen, mag daarin benoemd worden.
- De stad investeert in stadswerkers bij de jeugdwerkkoepels en een jeugdwerkcel bij de stedelijke jeugddienst om jeugdverenigingen te ondersteunen en versterken.
- Samen met de districten bieden we vormingen over specifieke thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag en relationele vorming.
- Evenementenaanvragen van jeugdverenigingen moeten vroeger beoordeeld en goedgekeurd worden.
- We beperken waar mogelijk regulitis en administratieve overlast.
Kinderen en jongeren krijgen ruim plaats in de publieke ruimte
Kinderen en jongeren moeten zich vrij kunnen bewegen in de publieke ruimte. We willen deze ruimtes zo inrichten dat ze veilig en aantrekkelijk zijn voor spel, ontspanning en ontmoeting.
- Bij nieuwe stadsontwikkelingsprojecten maakt de stad steeds een speelweefselplan en jongerenweefselplan, zodat vanaf het begin met kinderen en jongeren wordt rekening gehouden. De stedelijke jeugddienst heeft hiervoor het budget en levert de nodige expertise en personeelsondersteuning.• Omdat meisjes en jonge vrouwen de (semi-)publieke ruimte minder gebruiken, werken we een visie en concreet plan uit om het (semi-)publiek domein zo te organiseren dat meisjes en jonge vrouwen er wel gebruik van willen maken.• We kiezen voor een positief ‘rondhangbeleid’ in onze stad en investeren in ruimtelijk én samenlevingsbeleid dat oplevert voor alle inwoners: jong en oud, meisje of jongen …• We kiezen voor een skate-vriendelijke stad, die tegelijk vriendelijk is voor rolstoelgebruikers, fietsers, joggers, mensen die rustig een boekje lezen ... Zowel skateparkenskatespots en skateroutes krijgen een plek. Onze visie rond skaten en urban sports nemen we op in het draaiboek openbaar domein en in beeldkwaliteitsplannen.• We geven ruimte aan legale graffitizones en andere kunstbeoefening van jongeren in de publieke ruimte.
Voldoende degelijke en inspirerende gebouwen voor kinderen, jongeren en jeugdwerk
Jongeren hebben goede, veilige jeugdinfrastructuur nodig. We moeten investeren in kwaliteitsvolle jeugdlokalen en creatieve vrijplaatsen, en zorgen dat elke jeugdvereniging de garantie heeft om de komende jaren te beschikken over een degelijk, inspirerend jeugdlokaal.
- We brengen de infrastructuursubsidies voor jeugdverenigingen terug op stadsniveau. We trekken het budget hiervoor fors op.
- We versterken de stedelijke jeugd(lokalen)dienst met extra personeel zodat zij bij bouw- en verbouwprojecten, veiligheidskeuringen én bijhorende verbetertrajecten de jeugdverenigingen maximaal kunnen ondersteunen bij planning en uitvoering. Jeugdverenigingen worden ook ondersteund in de onderhandelingen voor een langdurig contract met eigenaars. De stad ondersteunt jeugdbewegingen in hun contact met onder andere het bisdom.
- In samenspraak met de betrokken jeugdverenigingen bouwt de stad jeugdlokalen voor jeugdverenigingen die er geen hebben en dit zowel intra als extra muros. We geven AG Vespa expliciet de opdracht voor de bouw van nieuwe lokalen en het renoveren en beheren van bestaande lokalen.
- Verspreid over de verschillende wijken in de stad voorzien we degelijke, betaalbare en toegankelijke stedelijke jeugdinfrastructuur en polyvalente ruimtes waar kinderen, tieners, jongeren en jeugdwerk hun ding kunnen doen (van workshops tot fuiven, van gespreksavonden tot eetfestijnen) en de nodige ondersteuning krijgen. We gaan op zoek naar tekortzones en kopen en/of (ver)bouwen om extra jeugdinfrastructuur te creëren. Voor deze infrastructuur voorzien we een aangepast betaalbaar prijzenbeleid voor jongeren en jeugdwerk. We trekken het budget voor stedelijke jeugdinfrastructuur fors op.
- We zetten projecten op binnen het onderwijs, jeugd, sport, cultuur, de ontmoetingscentra, het buurtwerk … om meer gedeeld ruimtegebruik mogelijk te maken. We voorzien daarom een stevige financiële injectie voor sleuteldragers, werken in functie van de toegankelijkheid, ontzorging en aanpassingswerken in functie van het beheer. Zowel qua toegang als beheer ontzorgt de stad iedereen die gedeeld ruimtegebruik mogelijk maakt. We richten daarom een fonds en stedelijk ondersteuningsteam ‘gedeeld ruimtegebruik’ op.
Alle kinderen en jongeren mee
Kinderen, jongeren en hun ouders ervaren nog te vaak drempels om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding. Met Groen passen we daar een mouw aan.
- Het professioneel jeugdwerk speelt een belangrijke rol voor kinderen en jongeren in kwetsbare posities. Voor Groen is een volwaardige indexering én een uitbreiding van het professionele jeugdwerk in specifieke aandachtswijken (blinde vlekken en wijken waar de armoede-index hoog is) een absolute must.
- De stedelijke jeugdcentra hebben meer of opnieuw personeel nodig, zodat ze een werking kunnen uitbouwen die alle kinderen en jongeren meeneemt.
- We zetten de vrijetijdstoelage op basis van een aanvraag per kind of jongere om naar een automatische korting voor iedereen met een VT-statuut, via verhoogde subsidiëring en zonder administratieve overlast voor de jeugdverenigingen.
- Stad, districten en middenveld organiseren in goede samenwerking laagdrempelig en gratis vakantie-aanbod in parken en op pleintjes gespreid over de stad. We brengen het aanbod in kaart, zorgen voor een up-to-date overzicht en gerichte communicatie in de wijken.
- We zorgen voor extra ondersteuning voor jeugdwerkingen die de toegankelijkheid van hun aanbod willen verbeteren: kansengroepen, kinderen en jongeren met een beperking (fysiek of mentaal), armoede, gender… De ondersteuning kan financieel, inhoudelijk of met vorming gebeuren.
Kinderen en jongeren groeien gelukkig op
Om kinderen en jongeren optimaal te ontwikkelen, moeten ze onbezorgd kunnen opgroeien, spelen, samenkomen, uitgaan, zich verplaatsen. We zetten extra in op hun mentaal en fysiek welzijn.
- We ondersteunen en gaan op zoek naar organisaties die inzetten op mentaal en fysiek welzijn, relationele vorming (zoals Pimento, jeugdwelzijnswerk, therapie dichtbij, jeugdwerk, overkophuizen en straattherapeuten YoungFenix)
- We zetten met een externe partner een project op rond menstruatiearmoede. In scholen en jeugdwerkingen voorzien we gratis tampons, maandverband en zorgen we voor voldoende informatie. We willen meisjes ook laten kennismaken met menstruatiecups als duurzaam alternatief.
- De stad moet ook gewoon plezant zijn voor jongeren. Fuiven, uitgaan, genieten, chillen, hangen … We zorgen dat er voldoende plekken zijn waar jongeren dat kunnen doen.
- Antwerpen leeft ook ’s nachts en voorziet daarom voldoende ruimte voor een bruisend nachtleven. Dat is onderdeel van het stedelijk weefsel en wordt niet verbannen naar industrieterreinen of andere verafgelegen plekken. We voorzien voldoende zaaltjes, zowel groot als klein, waar jeugdverenigingen, studenten en andere groepen fuiven en evenementen kunnen organiseren. Er komen opnieuw nachtbussen en -trams.
De stedelijke jeugddienst versterkt de districtsjeugddiensten
Om kinderen en jongeren optimaal te ontwikkelen, moeten ze onbezorgd kunnen opgroeien, spelen, samenkomen, uitgaan, zich verplaatsen. We zetten extra in op hun mentaal en fysiek welzijn.
-
We versterken de stedelijke jeugddienst, zodat die zijn regisserende rol nog meer kan opnemen en een ondersteunende rol (kennis en expertise) kan opnemen naar de districten en het jeugdwerk. We verdubbelen het aantal medewerkers in de districtsjeugddiensten (zowel jeugdconsulenten, jeugdwerkers als jobstudenten).
-
We stemmen de participatie van jongeren op stads- en districtsniveau beter op elkaar af.
-
We verhogen het budget jeugd met 30% extra voor het exploitatiebudget en een verdubbeling van de investeringsbudgetten.