Dierenwelzijn


In het onderwijs maken we werk van projecten om de leerlingen in de stad bewust te maken van dierenwelzijn. Centraal staat het bijbrengen van kennis over dieren en empathie en respect voor alle levende wezens. Ook het veilig leren omgaan met honden thuis, bij vriendjes en op straat, kunnen aan bod komen.

Honden die niet goed opgevoed zijn, kunnen gevaarlijk zijn, wat soms tot bijtincidenten kan leiden. We hechten daarom veel belang aan de opvoeding en socialisatie van honden. We onderzoeken of een socialisatie-attest voor alle honden of bepaalde soorten honden wenselijk is.

De stad gebruikt 100% dierproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten en eist hetzelfde van schoonmaakbedrijven die voor haar werken.

Voedsel in het bedrijfsrestaurant van de stedelijke organisaties is biologisch en regionaal en/of fairtrade geproduceerd en er wordt ten minste één vlees- en visloze dag Er is geen plaats op de menukaart voor bedreigde diersoorten zoals paling of tonijn.

De stad voert regelmatig controles uit op het naleven van de wetgeving op dierenwelzijn op markten, kermissen en andere evenementen. Er worden geen vergunningen gegeven voor attracties met kermispony’s.

De stad treedt streng op tegen rituele slachtingen die thuis gebeuren.

Bij elke economische activiteit die gebruik maakt van dieren, primeert dierenwelzijn.

We kijken streng toe op het dierenwelzijn in het slachthuis in Antwerpen.

Biologische veehouderij wordt gestimuleerd. De stad ondersteunt boeren die diervriendelijk werken.

We verbieden de verkoop van bont, levende kreeften en krabben op de markt.

Zowel in het kader van het milieu, als in functie van de veiligheid, als ten behoeve van het dierenwelzijn beperken we vuurwerk in Antwerpen tot een minimum. Dat doen we door énkel vuurwerk toe te laten met vergunning, zodat de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik geluidsarm vuurwerk, kunnen worden opgelegd.

Binnen de politie is er een specifieke eenheid die zich bezighoudt met dierenwelzijn.

De schepen voor dierenwelzijn zal, samen met de adviesraad voor dierenwelzijn en andere experts, een beleidsplan met concrete acties en budget opmaken.

Terug naar Dieren

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?