Groen Hoboken heeft de afgelopen jaren vanop de oppositiebanken in de districtsraad kunnen volgen welke keuzes het huidige districtsbestuur gemaakt heeft. Goede beslissingen hebben we gesteund, maar vele beslissingen kunnen beter.
We zetten de zorg voor het klimaat en een leefbare omgeving consequent op het voorplan. Er zijn nog heel veel kansen onbenut gelaten. Groenere straten met banken en bomen, voetpaden die makkelijk ingericht worden voor minder mobiele mensen, daar gaan we voor. Open ruimte is kostbaar en beschermen we.
Het verkeer in Hoboken moet traag in de woonwijken, wegenwerken moeten beter bewegwijzerd worden, plekken waar veel ongelukken gebeuren moeten beter ingericht worden. Prioriteit nummer 1: ons openbaar vervoer moet behouden blijven. Trams 2 en 4 moeten naar de Lelieplaats blijven rijden.
Onze Hobenaren mogen wat ons betreft best meer betrokken worden wanneer het over hun wijk gaat. We voorzien buurtgesprekken, we introduceren een burgerbegroting, en laten geen kans onbenut om echte participatie mogelijk te maken. De loketwerking moet terug opgebouwd worden.
Samenleven in Hoboken: we gaan voor meer solidariteit met mensen die het financieel moeilijk hebben. We vermijden stigmatiserende veralgemeningen. In ons cultuuraanbod is meer ruimte voor de diversiteit.
Wij zien een goed districtsbestuur actiever zorgen voor de bewoners. We hoeven niet slaafs te volgen wat de stad beslist en geven op eigen initiatief adviezen aan de hogere overheden die gebaseerd zijn op de noden van onze burgers.
Samen voor een Groen Hoboken
Kostbare natuurgebieden zoals de Hobokense polder beschermen we, maar ook kleine 'ruige' stukjes natuur verdienen bescherming. Groen Hoboken wil een meer actieve houding van het districtsbestuur om mee te bepalen hoe onze leefomgeving aangenamer en gezonder kan worden. In vrijwel alle dossiers die grote verandering brengen in een buurt wordt het advies van het college gevraagd. Daar willen wij volop gebruik van maken om duurzaamheid, klimaatvriendelijkheid en zorg voor de zwakkeren in onze samenleving te realiseren. Dat advies kan bovendien best gebaseerd worden op zorgvuldige participatie van de buurtbewoners.
Zowat iedereen pleit voor meer groen. Dat is goed, maar wij willen graag net die straten en wijken waar nu nog nauwelijks groen te vinden is, aanpakken. Op die manier zijn we solidair met alle bewoners, ook degenen die niet in de duurdere wijken kunnen wonen.
In de loop van de jaren is heel tolerant omgegaan met het verharden van voortuinen. Vaak wordt de voortuin dan ook gebruikt als oneigenlijke oprit. We zetten een intensieve campagne op om terug te ontharden. Wijkinformatievergaderingen en persoonlijke aansporing kunnen helpen om deze strategie te ondersteunen. Begeleidende maatregelen zouden kunnen bestaan uit (bescheiden) subsidiëring onder de vorm van plantgoed. De ‘breek uit’ campagnes worden intensiever gepromoot door het district.
De huidige strategie om geveltuinen te promoten heeft nog maar weinig opgeleverd. Wij stellen voor om bij de heraanleg van een straat standaard aan alle huizen waar er voldoende plaats is een geveltuin te voorzien. Bewoners die dit liever niet hebben, kunnen uiteraard weigeren. Hoboken moet daarnaast de bewoners intensiever warm maken om geveltuintjes en groenslingers aan te leggen als er voldoende plaats is. Burenbanken en geveltonnen worden makkelijker beschikbaar.
Het behoud van open ruimte en die ruimte groener en toegankelijk maken is de norm. Het aansnijden van bestaande open ruimte voor nieuwe gebouwen moet zoveel mogelijk vermeden worden (bijvoorbeeld in de Paul Vekemanslaan waar een groene long dreigt te verdwijnen) en waar mogelijk benutten we in de straten ongebruikte ruimte om er bloeiende vaste planten en bomen te planten. Voor iedereen een boom vlakbij!
Samen voor veilige en vlotte verplaatsingen
Met sterk mobiliteitsbeleid redden we mensenlevens. Met trager verkeer in kernen doen we het aantal zware verkeersongevallen dalen. We zorgen voor extra fietspaden en maken komaf met gevaarlijke kruispunten. Met sterk mobiliteitsbeleid zorgen we dat je je vlotter kan verplaatsen, dat je rustiger woont en gezonde lucht inademt.
Mobiliteit en ruimtelijke ordening gaan hand in hand
We kiezen voor verkeersluwe woonbuurten met overal zone 30. Nieuwe functies zoals scholen, winkels of bedrijven kunnen alleen worden toegevoegd na een impactanalyse op de verkeersstromen in de wijk.
Bij de heraanleg van straten in Hoboken streven we naar een beter evenwicht tussen leefruimte, groen, mobiliteit en parkeren.Op middellange termijn verwachten we nog meer gebruikers van de fiets en van het openbaar vervoer en meer autodelen , daardoor zal het aantal parkeerplaatsen geleidelijk kunnen dalen. Zo komt er ruimte voor meer bomen en struiken, voor banken en voor fietsstallingen. Onze straten zullen aangenamer zijn voor de bewoners.
Indien er bebouwde ruimte vrijkomt, kan de aanleg van buurtparkings een alternatief zijn voor het huidige dubbelzijdig parkeren dat onze straten verstikt. Net zoals elders in de stad kan bekeken worden of in sommige wijken het parkeren moet voorbehouden worden aan personenwagens. Laadpalen worden geplaatst zonder de zwakke weggebruikers te hinderen en parkeerplaatsen worden onthard.De toegankelijkheid van onze straten en pleinen voor minder mobiele mensen is een zorg. Bij heraanleg van straten is het een vanzelfsprekend aandachtspunt. Voor Hoboken is ook dringend een plan nodig om de huidige knelpunten systematisch aan te pakken.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer staat in Hoboken zwaar onder druk.
Groen Hoboken eist het behoud van de twee tramlijnen 2 en 4 naar de Lelieplaats en tram 10 naar het Schoonselhof. De frequentie en de capaciteit moeten hoog genoeg zijn voor een comfortabele reis. Alle tram- en bushaltes zijn comfortabel ingericht met zitbanken en een wachthokje waar mogelijk.
Wij pleiten voor het uitwerken van een vervoersplan in samenwerking met de Lijn zodat ook tijdens de komende heraanleg van de Antwerpsesteenweg de verbinding tussen Lelieplaats en Zwaantjes gegarandeerd blijft.
Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid is het resultaat van verschillende maatregelen en voldoende controle op het naleven van de verkeersregels. In Hoboken kan overal zone 30 gelden behalve op de Schroeilaan en de Sint Bernardsesteenweg waar 50 km/h mogelijk is.
De Sint-Bernardsesteenweg heeft dringend een heraanleg nodig, met eindelijk overal volledig conflictvrije kruispunten. Aan de Zwaantjes en het Schoonselhof moet de verkeersafwikkeling overzichtelijker worden voor alle weggebruikers. De fietsoversteek bij de treinoverweg bij Hemiksem moet beter beveiligd worden.
Voor vrachtwagens en grote bestelwagens komen er venstertijden in de nabijheid van scholen. Schoolstraten worden beter ondersteund door de stad en krijgen een bareel waar mogelijk.
Bij omleidingen door wegenwerken moet de signalisatie beter leesbaar zijn en het openbaar vervoer moet maximaal behouden blijven zodat minder mobiele mensen toch hun wijk kunnen verlaten.
Zoals in ons hele programma is overleg met en participatie van buurtbewoners essentieel bij alle ingrijpende wijzigingen in een buurt.
Samen voor een bruisende middenstand, levendige buurten en wijken
Groen kiest voor bruisende buurten en wijken. We steunen lokale ondernemers zoals jouw bakker, lokale winkeliers, het café om de hoek, de wekelijkse markt met lokale producten en dat levendige terras op het plein. Waar Groenen besturen, bloeit het lokale verenigingsleven. We geven een boost aan de lokale sportvoorzieningen, aan cultuur in de buurt, en zorgen voor dienstverlening dicht bij huis, toegankelijk voor iedereen.
Samen voor de toekomst van onze jongeren
Als district waarborgen we een laagdrempelig aanbod voor kinderen en jongeren. Bij voorkeur steunen we het aanbod van jongerenorganisaties en het brede middenveld. Als district vullen we dat aan met extra aandacht voor kwetsbare kinderen en jongeren. Mentaal welbevinden is daarbij één van de grote uitdagingen.
Tijdens de vakantie zorgen we, in samenwerking met partners, voor extra activiteiten in de wijken. Zo werken we blinde vlekken weg en is er voor alle kinderen en jongeren een laagdrempelig aanbod in hun buurt.
Het eigen aanbod en dat van de partners is gratis of goedkoop én er is steeds ook een VT tarief beschikbaar (VT is het recht op een verhoogde tegemoetkoming). Ook bij de subsidies die we geven, zijn een lage financiële drempel en het aanbieden van VT-tarief een belangrijke doelstelling.
De deelname van meisjes ligt gemiddeld lager dan die van jongens, ook bij de professionele partners. We zetten extra in op het verhogen van de deelname van meisjes, ook via een aanbod op maat.
Participatie
De jeugdraad wordt verder uitgebouwd, met een sterke met een sterke buurtgerichte insteek. Ondersteuning door de jeugddienst is daarbij essentieel.
Spelen én rondhangen
Buitenspelen is een recht voor alle kinderen. Niet alle kinderen hebben echter dezelfde wensen of noden. We willen in het district heel diverse speelplekken voorzien, zodat iedereen zijn plek vindt: kinderen met of zonder beperking, met nood aan veel of weinig prikkels, kinderen met zin voor avontuur, sensatie, modder of nood aan rust.
We brengen alle speelterreinen en speelaanleidingen in kaart en geven aan waar er met welke specifieke doelgroepen rekening is gehouden.
De grote speelterreinen voorzien we steeds van een ruim aanbod speeltoestellen die ook bruikbaar zijn voor kinderen met een fysieke beperking.
We hebben extra aandacht voor koelte en schaduw bij speelplekken.
We maken de mogelijkheid om speelstraten in te richten beter bekend in Hoboken.
Niet enkel spelen is belangrijk, ook hangplekken en plaatsen om te skaten bijvoorbeeld zijn essentieel. Hangen en skaten zijn voor ons positieve activiteiten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van jongeren.
De plek van meisjes in de publieke ruimte willen we verbeteren. Vaak is er te weinig speel-, sport- of rondhangruimte en dan wordt die ruimte sneller geclaimd door jongens. Ook meisjes willen voetballen of rondhangen, we zetten in op maatregelen die dat ook voor hen evident maken.
Samen voor een gezond district
Als deel van een grootstad kent Hoboken dezelfde problemen van luchtvervuiling en geluidsoverlast die te maken hebben met verkeer en economische bedrijvigheid. Ook geurhinder komt geregeld voor. Voor deze problemen vraagt Groen een duidelijke versterking van de milieudienst en de milieupolitie. Antwerpen behoort voortaan de omgevingskwaliteit in kaart te brengen en gebruikt dit instrument in haar plannings-en vergunningenbeleid. Bij de inplanting van nieuwe functies en de evaluatie wordt vertrokken de draagkracht van de buurt. In gebieden waar bijvoorbeeld al overschrijdingen voor fijn stof zijn, worden geen nieuwe functies ingepland die fijn stof toevoegen. Eerst moet de oorzaak van de te hoge concentraties worden aangepakt.
Maar de aanwezigheid van Umicore vormt een extra uitdaging voor het bestuur van het district Hoboken.
Met onze drie verkozenen hebben we vanuit de oppositie hard gewerkt om de milieu- en gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door Umicore op de agenda te plaatsen van het district. Onze collega’s van Groen in de gemeenteraad en in het Vlaams parlement deden dat ook. Want ondanks het feit dat Umicore wel degelijk inspanningen levert om de uitstoot van lood, cadmium, arseen en andere metalen onder controle te krijgen, toch werd duidelijk dat er nog veel verbetering nodig is. De uitstoot moet nog omlaag omdat kinderen risico lopen op fysieke en cognitieve problemen. En door ruimer te testen werd nu ook bevestigd dat de vervuiling verder reikt dan men vroeger dacht én dat die vervuiling opnieuw kan opwaaien in periodes van droogte en veel wind. Wegenwerken en grote bouwwerken vormen een extra risico op verspreiding van vervuild stof.
We stelden in de afgelopen vijf jaar ook vast dat de overheid vaak achter de feiten aanholt of zelf geen initiatief neemt. Pas na de grote brand in 2020 werd een provinciaal overleg rond veiligheid opgestart. Dat overleg leidde gelukkig tot talloze nieuwe maatregelen gericht op rampbestrijding en controle. En alweer pas na opnieuw een stijging van de lood in bloedwaarden bij de kinderen werden maatregelen genomen om bij wegenwerken en grote bouwwerken stofverspreiding tegen te gaan.
Het gemeentebestuur van Antwerpen en het huidig districtsbestuur (N-VA, Vooruit en CD&V) hebben ook vrij spel gegeven aan Umicore om de bewoners uit de zone vlakbij de fabriek te verwijderen. Dat de gezinnen met kinderen hulp moesten krijgen om te kunnen verhuizen was vanzelfsprekend, maar dat de oudere bewoners onder druk van het opkoopbeleid van Umicore individueel moesten onderhandelen, is in onze ogen een grote schande. De overheid had hier de belangen van de bewoners moeten verdedigen, maar boog voor de macht van het grootkapitaal!
Wij willen dat er nu eindelijk duidelijke informatie over de gezondheidsrisico’s wordt verstrekt. Die informatie moet systematisch en vroeg aan kandidaat-kopers en -huurders bezorgd worden. Bewoners moeten bijstand krijgen om bewezen geleden schade te kunnen verhalen op het verantwoordelijke bedrijf. En vanuit de overheid moeten meer inspanningen geleverd worden om àlle gezinnen met kinderen te bereiken voor de halfjaarlijkse test van lood in bloed. Wij willen dat het advies om niet met kinderen of een kinderwens in de zone tussen Kapelstraat, spoorweg en Greinerstraat te gaan wonen, duidelijker verspreid wordt, want nog steeds kopen jonge mensen nietsvermoedend huizen in deze wijk.
Samen voor meer sport
Samen zorgen voor onze senioren
Mensen ouder dan 55 vormen ongeveer een derde van de bevolking, ook in Hoboken. Zoals op vele andere beleidsdomeinen zitten de bevoegdheden vooral bij de stedelijke overheid. We verwijzen graag naar ons Groen Antwerpen programma.
Het district heeft wel ook zelf mogelijkheden om voor senioren iets te betekenen.
In de eerste plaats willen we samenwerken met de seniorenraad: hun aanbevelingen zijn gebaseerd op brede consultatie van de seniorenverenigingen in Hoboken. We ondersteunen de seniorenraad in hun communicatie naar verenigingen en individuele senioren. We nemen initiatieven om senioren actief te consulteren en gebruiken zelf de communicatiekanalen die senioren het meest hanteren, d.w.z. een combinatie van digitale kanalen en informatie op papier. Senioren worden actief uitgenodigd voor participatiemomenten, die niet alleen ’s avonds plaats vinden.
Het openbaar domein willen we toegankelijk maken voor mensen die minder goed te been zijn. Brede en vrije voetpaden met zitbanken op veel plekken zodat er regelmatig kan gerust worden. Aan de halte aan het ziekenhuis moeten er extra zitbanken komen en ook aan de spoorwegovergangen. We proberen om alvast aan de nieuw aan te leggen eindhalte van de trams op de Lelieplaats een openbaar toilet te voorzien. We gaan in overleg met de Lijn om te bekijken of er in de nabijheid van Dienstencentrum Groen Zuid een halte kan komen van het openbaar vervoer.
De dienstverlening werd onder het vorige bestuur afgebouwd. Wij willen de loketwerking terug opschalen (uren en aantal personeelsleden) zodat wie dat wil vlot met een echte persoon administratieve procedures kan afhandelen op een plek vlakbij. We organiseren ook hulp en opleiding in digitale vaardigheden.
We ondersteunen de dienstencentra als ontmoetingsplaats voor senioren en wijkbewoners in het algemeen. Mantelzorgers en vrijwilligers kunnen er rekenen op ondersteuning en gesprek. Initiatieven om vereenzaming tegen te gaan, vinden hier hun basis. De werking van de dienstencentra is altijd gericht op de brede diversiteit van onze bevolking.
Op het vlak van cultuur zorgen we voor een ruim aanbod dat ook senioren met een diverse achtergrond probeert te bereiken. Activiteiten vinden zowel ’s avonds als overdag plaats.
Samen voor meer cultuur
Het Cultuurbeleid in Hoboken kreeg een duidelijk zichtbare boost met de realisatie van het Jeugd- en Cultuurcentrum Gravenhof. Wij kunnen ons in de huidige missie en visie van het Gravenhof vinden. Door de focus op (gezinnen met) kinderen en jongeren en bij uitbreiding de ouders en grootouders, maken we het meeste kans om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken.
Groen Hoboken wil graag nog een stapje verder gaan en het aanbod ook meer diversifiëren om de verschillende etnisch-culturele minderheden aan te spreken en tegelijk al onze bezoekers te laten proeven van cultuur uit verschillende windstreken. We moeten er op blijven toezien dat cultuur en cultuurbeleving toegankelijk blijven voor iedereen en er geen financiële drempels zijn. Wij willen ook inzetten op culturele activiteiten in de verschillende wijken, in samenspraak met de buurtbewoners en verschillende actoren zoals de Blikfabriek, Novonov, de kunstacademie.
Het bestuur blijft inzetten op een aanbod dat in eerste plaats gezinnen aantrekt, maar breidt deze inzet uit naar een divers aanbod om alle Hobokenaren met uiteenlopende origine aan te trekken. Een geslaagd sociocultureel leven in ons district is er immers één waarin alle Hobokenaars iets naar hun gading vinden. Hiervoor start het bestuur een enquête om te onderzoeken hoe de culturele programmatie verder kan aangevuld worden om alle Hobokenaren en meer specifiek de minderheden te bereiken.
Groen Hoboken wil dat het bestuur de nodige stappen neemt om tijdens evenementen divers Hoboken te betrekken in de organisatie en vormgeving van de activiteiten. Door samen met elke Hobokenaar de schouders onder onze evenementen te steken breng je mensen samen, deze verbondenheid willen wij zien groeien. Het Marhaba festival was een eerste stap in de goede richting.
Kunst en cultuur brengen we nog meer naar de bewoners. Zo maken dit voor iedereen toegankelijk. We interpreteren dit ruim: klassieke beelden, bespeelbare kunst, Street art, … We brengen letterlijk meer kleur in het publieke domein.
We willen graag dat de adviesraad cultuur meer inspraak biedt aan de bewoners van Hoboken. Ook voor bewoners die geen achtergrond hebben in cultuur. Nu lijkt het of alles al beslist is door deze raad. Dit kan beter. Willen we alle inwoners een kans geven om actief mee te denken over cultuur en actief mee te doen aan cultuur en de verschillende evenementen? Dan ondersteunen wij hen door ze inspraak te geven.
Samen leven, samen beslissen
De beste manier om onze Hobokenaren te betrekken bij de besluitvorming, is door inspraak en participatie. Voor een lokaal bestuur is inspraak een belangrijk instrument om een draagvlak te creëren voor plannen en om beslissingen beter te maken. Wij willen inspraak zo breed mogelijk maken om het maximale aan input te verwerven. We hebben de klassieke gesprekspartners in de vorm van adviesraden, de standaard bevragingen bij de opstart van werken, de kinderdistrictsraad. Deze vormen en kanalen van inspraak moeten verder ondersteund worden en we introduceren nieuwe werkvormen. Terugkoppeling en heldere communicatie over wat er met een advies of raadpleging gebeurd is, is noodzakelijk.
Wij vragen ook extra aandacht om kwetsbare en anderstalige Hobokenaars te betrekken in inspraak en participatie. Dit kan door als lokaal beleid actief een netwerk uit te bouwen en te onderhouden bij Hobokenaars met een migratieachtergrond of in een kwetsbare situatie om ook voeling te hebben met hun noden en behoeften.
Het bestuur stelt een plan van aanpak op en werkt alle mogelijke instrumenten voor inspraak uit, een participatienota. Het plan van aanpak moet de ruggengraat zijn van elk inspraaktraject. Het plan omvat ook concrete acties om doelgroepen te bereiken en te betrekken in inspraak en participatie.
Het bestuur stapt regelmatig naar de wijken toe om noden, bekommernissen en vragen van de Hobokenaren te verzamelen. In zo een wijkraadpleging krijgen de burgers de gelegenheid om hun wensen toe te lichten op bijvoorbeeld het vlak van verkeersveiligheid, ruimtegebruik, groen in de wijk en voorzieningen voor kinderen en senioren. Suggesties voor oplossingen worden ter harte genomen. Het college geeft uitleg over wat er met de vorige adviezen is gebeurd en motiveert dat. Het wijkbezoek kan ook dienen om informatie te geven aan de wijkbewoners over het systeem van projectsubsidies, de verenigingen die er actief zijn en vormen van ondersteuning vanuit het bestuur.
Groen Hoboken wil ook in Hoboken een traject burgerbegroting starten om de burgers de gelegenheid te geven om mee te beslissen over een deel van de districtsmiddelen. We doen dit in eerste instantie op wijkniveau en laten ons inspireren door goede manieren van werken elders. Hierdoor zetten we inspraak en participatie om in de praktijk en zorgen we voor een duurzame verbinding met de burgers in het lokaal beleid.
Het bestuur engageert zich om de ontvangen adviezen van adviesraden steeds te voorzien van een gestoffeerd antwoord en terugkoppeling. Het antwoord wordt ook ter kennisgeving meegedeeld aan alle raadsleden.
Het districtscollege voorziet een wekelijks vragenuurtje voor burgers die langs kunnen komen voor een gesprek. Het vragenkwartiertje voor elke raadscommissie blijft behouden. Voor de loketten van de dienst bevolking, dit is stadsbevoegdheid, pleiten we voor terug ruimere openingsuren en de mogelijkheid om ook zonder afspraak langs te komen. We gaan voor een goed e-loket gecombineerd met ruime fysieke dienstverlening op maat.
Openbaarheid van bestuur is belangrijk. We willen meer doen dan het wettelijke minimum en maken informatie maximaal toegankelijk, begrijpelijk en doorzoekbaar. We kiezen voor integrale toegankelijkheid, niet enkel van het fysieke gemeentehuis, maar ook van informatie op de website en op papier: klare taal, web toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ... We anticiperen op de Europese Accessibility Act.
Het bestuur bekijkt of er draagvlak is voor de (her)oprichting van een kinder-districtsraad.