In de plaats van een luchthaven: groen, wonen en duurzame bedrijvigheid


Het standpunt van Groen is al sinds jaar en dag ongewijzigd: er is geen ruimte voor een regionale luchthaven te midden van woonwijken. Wij willen de luchthaven dicht. Wij zijn als groene partij sowieso geen voorstander van een ongeremde groei van het vliegverkeer, en al helemaal niet voor korte afstanden. Ook niet in Zaventem.

Er is wel degelijk een goed alternatief voor de luchthaven van Deurne: er werd maar liefst 250 miljoen euro geïnvesteerd in de Diabolo-verbinding, de spoorverbinding van Antwerpen met de luchthaven van Zaventem, die nu te weinig gebruikt wordt. Binnen het halfuur sta je van Antwerpen in Zaventem. In veel internationale luchthavens spoor je even lang of langer naar het stadscentrum. Bovendien is Antwerpen voor korte en middellange afstanden perfect gelegen in een web van internationale trein- en busverbindingen, die veel meer ondersteuning verdienen.

De ruimte die vrijkomt door het sluiten van de luchthaven van Deurne, biedt een schat aan mogelijkheden. Groen wil samen met de burgers en met de verenigingen en comités actief in de regio de beste toekomst voor de luchthaventerreinen uittekenen. In onze visie zijn er een aantal uitgangspunten die een mooi resultaat garanderen:

  • we willen dat de omwonenden gehoord worden,
  • we gaan ervan uit dat de luchthavenactiviteiten volledig uitdoven,
  • we kiezen voor een groene herbestemming, zoals ooit vastgelegd was in het gewestplan,
  • we willen een groot deel van de zone die vrijkomt gebruiken voor de aanleg van een nieuwe park- en recreatiezone,
  • we gaan ook op zoek naar alternatieven voor de tewerkstelling die er nu is op de luchthaven, bijvoorbeeld door op een deel van het terrein innovatieve technologiebedrijven aan te trekken of hernieuwbare energie in te zetten,
  • een beperkt deel van de oppervlakte kan ook gaan naar nieuwe woningen,
  • er mogen geen nieuwe verkeersstromen worden aangezogen.

Terug naar overzicht

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?