Toerisme


We zetten alles op alles om toeristen op duurzame wijze naar Antwerpen te krijgen. Dat betekent onder meer dat we in de eerste plaats mikken op toerisme vanuit België en de buurlanden. We bouwen Antwerpen uit tot een volwaardig knooppunt in het internationale bus- en treinverkeer. We voorzien parkeerplaatsen voor toeristische bussen die Antwerpen bezoeken op Park and Rides aan tram- en treinstations. We houden ze weg uit de binnenstad. Ook de internationale bussen waarmee je naar verschillende steden in Europa kan reizen, krijgen opstaphalten op deze Park and Rides. Pretvervoer (fietstaxi’s, segways, bierfietsen, ...) wordt gereglementeerd om de veiligheid in het verkeer te vergroten.

Omdat we van Antwerpen zo snel mogelijk een klimaatneutrale stad willen maken, trekken we de kaart van het duurzaam en eco-toerisme. We willen het huidige aanbod aan logies, van hotels en kamers met ontbijt (B&B), aanvullen en diversifiëren, op maat van de stad. We gaan voor milieu- en budgetvriendelijk, sociaal en ecologisch terisme, ook voor jongeren.

Grote zeecruiseschepen stoten per dag enorm veel CO2 en fijnstof uit, gemiddeld evenveel als 83.678 auto’s. Cruises krijgen een plek in Antwerpen, maar moeten zich mee inschakelen in de Lage-Emissiezone. We bieden walstroom aan. Enkel cruises met aansluiting op walstroom zijn welkom aan de Scheldekaaien in Antwerpen.

Verder is een belangrijke rol weggelegd voor de publiekswerking uit de culturele sector. We werken samen met toeristische streekorganisaties, de bedrijfswereld, de horeca, regionale landschappen en dergelijke meer. Dat betekent natuurlijk niet dat we Antwerpen laten overspoelen door zoveel mogelijk toeristen. We gaan voor duurzaam toerisme met waardebeleving. Bezoekers en toeristen dragen eerlijk bij aan de stad. Daarom herinvesteren we een deel van de toeristische inkomsten structureel in de stad, om historische schade te herstellen, gebouwen te restaureren en de biodiversiteit te verbeteren. Daarnaast is een goed uitgebouwd cultuuraanbod essentieel. Als kunstenstad kan Antwerpen uitpakken met zijn musea, zijn topstukken en monumenten.

Als stad zien we er streng op toe dat aanbieders zoals Airbnb en verhuurders van woningen en appartementen aan toeristen zich aan de regels houden, geen oneerlijke concurrentiepraktijken hanteren en het sociale weefsel van de stad niet aantasten. We onderzoeken hun impact op de woningmarkt, op hotels en op b&b’s. We maken een plan op voor een eerlijk en rechtvaardig systeem, dat niet marktontwrichtend werkt voor de woningmarkt en de hotel- en b&b-sector. Immers: Antwerpen is niet alleen een toeristische bestemming, maar vooral ook een stad om in te leven, te wonen en te ondernemen.

We maken van het Steen een onthaal- en ontdekkingscentrum voor Antwerpen. Zowel bewoners, dagjestoeristen als internationale toeristen kunnen er terecht om alle uithoeken van de stad te ontdekken. Het Steen blijft een mysterieus stadskasteel.

Terug naar Toerisme

 

Heb je een opmerking of vraag over dit thema?