Voor Antwerpenaren met een laag inkomen is een sociale huurwoning dé woonoplossing.

Op 6 jaar tijd is de wachtlijst voor sociale woningen met 12.000 kandidaten gestegen. Het aandeel sociale woningen in Antwerpen is de afgelopen jaren echter gedaald van ruim 10% naar iets meer dan 9%.

Er zijn 0 sociale woningen bij gekomen. De kwaliteit van de sociale woningen is ondermaats en er staan bijna 3.000 sociale woningen leeg. Ondertussen telt de wachtlijst zo’n 42.000 kandidaten, ongeveer het dubbele van het aantal sociale woningen.

Groen wil dat iedereen die recht heeft op een sociale woning er één krijgt.

 

 


Echt inzetten op sociaal wonen

  • We zetten in op een lange-termijn-groeipad, met een reëel aandeel van 20% sociale woningen tegen 2050 als richtdoel. Dankzij het inzetten van onderbenutte middelen uit Vlaanderen maken we werk van netto 1.000 nieuwe sociale woningen per jaar.
  • Eigen gronden van de stad Antwerpen en haar entiteiten, geschikt voor wonen, worden volledig ingezet voor betaalbaar wonen, waarbij minstens de helft voor sociaal wonen.
  • Een belangrijk ruimtelijk instrument dat de stad kan inzetten is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het is dan ook logisch om dat te gebruiken om een verplicht aandeel sociaal wonen op te nemen. Als we een dergelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaken voor bestaande woongebieden dan wordt standaard een minimum van 30% sociaal wonen gehanteerd. Bij een plan waarbij een omzetting van andere bestemmingen naar wonen gebeurt, wordt een minimum van 40% gehanteerd.
  • Het verplichten van private ontwikkelaars om in woonontwikkelingen een aandeel sociale woningen te realiseren is eigenlijk een Vlaamse bevoegdheid. Onderneemt Vlaanderen geen actie, dan voeren we lokaal een norm in van minimum 30% sociale woningen bij private woonontwikkelingen. In stadsontwikkelingsprojecten die reeds opgestart zijn, gaan we samen met Woonhaven in overleg met de ontwikkelaar, om het aantal geplande sociale woningen te verhogen.
  • We starten een thematisch RUP sociaal wonen om een aantal zones specifiek voor sociaal wonen te bestemmen en zo actief bijkomend bouwaanbod te creëren.
  • We geven Woonhaven Antwerpen de opdracht om voldoende en kwalitatieve bijkomende sociale woningen te bouwen en onderhouden. Aangezien de huidige financiële Vlaamse ondersteuning onvoldoende is om onze groeiambities waar te maken, ondersteunen we de maatschappij met investeringssubsidies. De woonmaatschappij heeft de opdracht en mogelijkheden om bijkomende grond of woningen aan te kopen of bijkomende woningen in te huren.
  • We maken alle sociale woningen klimaatneutraal en gezond. Dat doen we standaard bij nieuwe sociale woningen; bij bestaande sociale woningen zetten we een grootscheeps renovatieprogramma op om dat te bereiken. Zo zorgen we ervoor dat ook de meest kwetsbare gezinnen in een energiezuinige en gezonde woning leven en pakken we energiearmoede collectief aan. Om dit te realiseren versterken we Woonhaven Antwerpen financieel en zetten we ook andere stedelijke instrumenten in.
  • We versterken het aanbod en de middelen van Woonhaven Antwerpen voor haar taak als sociaal verhuurder. Omdat de wachtlijst voor grotere woningen het langst is (15 jaar en meer) leggen we onze focus op grotere woningen.