Sport is gezond, plezierig en (ont)spannend. Het versterkt de gemeenschap en is een verbindende factor in stad, districten en buurten.

Investeren in sporttalent van jongeren is even belangrijk als investeren in wetenschappelijk, economisch of cultureel talent.

Sport in groeps- of verenigingsverband bevordert sociaal contact en versterkt het sociaal weefsel van de stad. Het brengt mensen samen, zorgt voor ontspanning, bevordert inburgering en kennis over verschillende culturen.

 

 


Een stad die sport koestert en ondersteunt

Groen ondersteunt een sportbeleid dat de rijke diversiteit aan initiatieven in Antwerpen waardeert. Clubs, buurtsport, topsport, maar ook vriendengroepen die samen volleyballen, kubben of cricket spelen in het park of klassieke caféploegen … Groen koestert ze allemaal, en ziet ook ruimte voor sportinnovatie. Het doel is om zoveel mogelijk mensen in Antwerpen aan het sporten te krijgen.

  • Via de districten ondersteunen we het traditioneel georganiseerde sportaanbod, de sportclubs, met subsidies en infrastructuur. We voorzien in voldoende subsidies en ondersteuning om de infrastructuur in beheer van sportclubs in orde te brengen en te houden. Sportclubs kunnen ook rekenen op subsidies voor materiaal.
  • We ondersteunen ook anders georganiseerde of niet-georganiseerde sporten door in te spelen op hun noden en behoeften.
  • We zetten in op participatie en maken het sportbeleid op in samenspraak met bewoners. We moedigen bottom-up initiatieven aan, want ze zijn ideaal om mensen te activeren en toe te leiden naar sportbeoefening. Initiatiefnemers worden zo mede-eigenaar van het lokaal sportaanbod.
  • We vereenvoudigen procedures en verminderen administratieve rompslomp voor de sportclubs.

 

Voldoende sportinfrastructuur in de buurt

Groen wil sporten toegankelijk maken voor iedereen, dicht bij huis. Dit vereist voldoende sportinfrastructuur zoals buitensportterreinen, sporthallen en zwembaden. Omdat er momenteel een tekort is, is er een inhaalronde nodig.

  • Er komt een masterplan voor sportinfrastructuur dat de tekorten op het gebied van nabijheid en capaciteit van sportinfrastructuur in kaart brengt, de renovatienoden oplijst, en hierbij een investeringsplan opstelt om deze tekorten en renovatienoden systematisch weg te werken. We bouwen minstens 2 nieuwe sporthallen en doen dat in wijken waar nu een tekort is.
  • We zetten in op een efficiënte invulling van sportinfrastructuur: overdag gebruiken scholen de infrastructuur, ’s avonds komen clubs of individuele sporters er zich actief uitleven. Bij renovatie en nieuwbouw van sportinfrastructuur staat gedeeld gebruik centraal. Om dit mogelijk te maken voorzien we een stevige financiële injectie om sleuteldragers, werken in functie van de toegankelijkheid, ontzorging en aanpassingswerken in functie van het beheer mogelijk te maken. Zowel qua toegang als beheer ontzorgt de stad iedereen die gedeeld ruimtegebruik mogelijk maakt. We richten daarom een fonds en stedelijk ondersteuningsteam gedeeld ruimtegebruik op.
  • Er is te weinig zwemwater in Antwerpen, waardoor heel wat kinderen niet meer voldoende leren zwemmen op school. Een forse inhaalbeweging in de zwembadinfrastructuur is nodig. Komende legislatuur bouwen we 1 nieuw zwembad extra en starten we de plannen voor een 2de nieuw zwembad. 
  • Er worden extra redders (vaste medewerkers, jobstudenten) in dienst genomen zodat alle zwembaden ruimere openingsuren krijgen. Ook tijdens de schoolvakanties blijven de zwembaden open.
  • Samen met de districten zorgen we voor extra sportterreinen in de publieke ruimte.
  • Clubs dragen hoge kosten. De huur van sportinfrastructuur, onkostenvergoedingen voor trainers en scheidsrechters enz. zijn niet min. Sponsoring wordt almaar moeilijker. De stad geeft het goede voorbeeld en houdt huurprijzen redelijk.

 

 

Sport voor allen

We kiezen voor een inclusief sportbeleid waarbij iedereen in Antwerpen de kans krijgt om actief deel te nemen aan sport, ongeacht achtergrond of financiële situatie.

  • We werken financiële drempels weg en maken sport ook toegankelijk voor kansarme Antwerpenaren. We hervormen de tussenkomst in het lidgeld van sport- en beweegaanbieders. Groen voert daartoe de voor cultuur gekende vrijetijdspas in voor sport. De A-kaart met kansentarief kan ook gebruikt worden in sportclubs. Mensen in armoede betalen 20% van het lidgeld.
  • Groen ondersteunt en stimuleert sportclubs om een rol te spelen bij de integratie van maatschappelijk kwetsbaren en in de strijd tegen racisme en homofobie. City Pirates in Antwerpen is hiervan een goed voorbeeld.
  • We maken sportinfrastructuur van de stad stelselmatig genderinclusief en verhogen de LGBTQI- en transtoegankelijkheid van sportclubs via sensibiliserende acties en campagnes.
  • Groen ondersteunt de sportsector bij zijn inspanningen om diversiteit ingang te doen vinden in de lokale sportclubs en -verenigingen. Ook sport voor mensen met een beperking verdient een volwaardige plek in het lokale sportlandschap. In Borgerhout bijvoorbeeld krijgen clubs met een divers publiek en met een G-afdeling extra subsidies.
  • Sport in Vlaanderen, ook in Antwerpen, is vrijwilligerswerk. Zelfs topsportclubs kunnen niet zonder vrijwilligers. Vrijwilligers zijn dan ook goud waard. Toch zien heel wat sportclubs hun trekkers wegvallen. Groen wil daarom de professionalisering van Antwerpse sportclubs bekijken, maar met de expliciete bedoeling om het vrijwilligerswerk te organiseren en versterken. We willen vrijwilligers zo omkaderen dat ze hun vrijwillig engagement met plezier blijven doen.
  • Samenwerking met partners zoals zelforganisaties, organisaties die werken met mensen in armoede en integratiecentra zorgt ervoor dat ook de meest kwetsbare inwoners toegang krijgen tot een laagdrempelig bewegingsaanbod. Ook deze taak vraagt een professionele omkadering.
  • Sport op school moet worden herontdekt. Heel wat sportclubs groeiden uit scholen. Andersom hebben sportclubs de scholen ook nodig om hun werking bekend te maken. Maar er is meer mogelijk dan initiaties op scholen. Zo is er bv. in Antwerpen Wolf Pack, een jeugdbasketbalproject in diverse lagere scholen, met een heuse scholencompetitie. In Brussel is er Brussels Brazilian Jiu Jitzu, die sport organiseert zowel op school als in de eigen club. We zetten projecten op die de band versterken tussen scholen en sportclubs/sporttakken.
  • Buurtsport beschouwt de buurt, wijk, straat als context om sport aan te bieden. In de eerste plaats voor mensen die door omstandigheden niet aan sport kunnen doen, maar dat wel willen. Buurtsport verdient zijn plaats in de stad. De werking van Buurtsport wordt uitgebreid in nog meer aandachtswijken.
  • Groen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen om bewegingsarmoede weg te werken. Sporten in groep bevordert sociaal contact en helpt bij de ontwikkeling van een lokaal sociaal weefsel. Bovendien is het een belangrijke hefboom tot integratie. De districten ondersteunen clubs om laagdrempelige sportactiviteiten te organiseren zoals start to run, start to swim of evenementen als een recreatieve wieler- of loopwedstrijd. Bij dergelijke evenementen kan de organiserende club leden werven.
  • Groen wil meer ruimte om te sporten: niet enkel voldoende sportinfrastructuur, maar ook meer groene en open ruimte en veilige wegen om onbekommerd te wandelen, lopen, fietsen … Er zijn best wat parken in en rond de stad. We zorgen dat ze veilig met de fiets of te voet te bereiken zijn.
  • We maken het publiek domein bespeelbaar: met kleine goals, een skateramp, een behendigheidsparcours, een hinkelparcours of een plaats waar kinderen kunnen leren fietsen.
  • We ondersteunen en versterken de topsport in Antwerpen, zowel qua infrastructuur als in de omkadering en het beleid. Topsporters zetten immers het sportieve karakter van Antwerpen in de verf én kunnen als rolmodel dienen in het bijzonder voor kinderen en jongeren.