Stadhuis weigert liftgebruik voor minder mobiele bezoekers tijdens rondleidingen
25 Maart 2025

Hoewel het gerenoveerde Antwerpse stadhuis volledig uitgerust is met liften die toegang bieden tot alle verdiepingen, weigert de stad deze te gebruiken voor bezoekers van de langere rondleidingen, met als reden 'veiligheid'. Hierdoor worden mensen in een rolstoel of bezoekers die slecht ter been zijn uitgesloten van deelname. In de praktijk blijven zij achter op de benedenverdiepingen.
Op bezoek op de Dag tegen Discriminatie
Afgelopen vrijdag, uitgerekend op de “Dag tegen racisme en discriminatie”, brachten districtsraadslid An De Cleyn en gemeenteraadslid Joke Laukens een werkbezoek aan het stadhuis. Ironisch genoeg liep dit samen met de campagne “Allemaal Antwerpenaar”, waarin de stad oproept om “altijd te reageren tegen discriminatie”. In een persbericht verklaart de stad zelfs dat ze initiatieven neemt om gebouwen toegankelijker te maken en mensen met een beperking te ondersteunen.
Een stadhuis met knel- en verbeterpunten
Het gerenoveerde stadhuis heeft liften waardoor je op elke verdieping vlot geraakt. Toch zijn er verschillende verbeterpunten. Deuren, onder andere naar de toiletten, zijn veel te zwaar. Mensen in een rolstoel of met beperkte kracht kunnen die zelf niet openen. In de raadzaal zijn de doorgangen tussen het meubilair erg smal. Het college van burgemeester en schepenen zit op een verhoog met een trap, zonder toegankelijke schepenstoel.
Op drie van de vier verdiepingen zijn toegankelijke toiletten, maar zelfs daar zijn er tekortkomingen. Zo hangt de spiegel in het aangepaste toilet op het gelijkvloers absurd hoog. Een ander gemis is het uitzicht vanuit de loggia, de overdekte rondgang op het tweede verdiep met zicht op de Grote Markt. Rolstoelgebruikers kunnen dat iconische uitzicht niet ervaren, terwijl een alternatieve zichtplek perfect mogelijk was geweest.
“Werelderfgoed, maar ni voor A.”
Opvallend is dat mensen met een fysieke beperking niet bij alle gegidste rondleidingen welkom zijn. Enkel bij kortere rondleidingen is dat mogelijk. Volgens het huidige beleid worden langere rondleidingen uitgesloten voor wie niet mobiel is. Op de website staat dat er ‘heel wat trappen’ genomen moeten worden – wat enkel klopt als de lift niet gebruikt wordt.
De stad verwijst naar veiligheid, maar in realiteit zijn alle verdiepingen via de lift bereikbaar. Bezoekers kunnen zich vlot verplaatsen, en toegang tot andere zones is met badges geregeld. Het beleid sluit dus mensen uit, terwijl dat technisch niet nodig is.
Groen zal tijdens de commissieweek de problematiek op tafel leggen. Het stadsbestuur moet dringend werk maken van integraal toegankelijke rondleidingen. Wie dat nodig heeft, moet gewoon de lift kunnen nemen. Antwerpen moet een stad zijn voor iedereen – ook in het stadhuis.
Foto: Kris Van de Sande (c)