Teken onze petitie -- Stop de vermarkting van sociaal werk in Antwerpen

Het Antwerpse stadsbestuur is bezig het sociaal werk te vermarkten. Dit betekent dat sociale hulpverleningsprojecten worden aangeboden op de markt. 

Deze vermarkting legt een bom onder de toekomst van het sociaal werk, is een slag in het gezicht van alle sociaal werkers en ondermijnt een enorm netwerk en expertise.

Het grootste gevolg van de vercommercialisering is dat in de toekomst niet langer de cliënt, maar wel de winst centraal komt te staan. Toon jij ook je hart voor het sociaal werk in Antwerpen? Vind jij ook dat winst maken op kap van de allerzwaksten in onze samenleving een brug te ver is?

Het Antwerpse stadsbestuur is bezig het sociaal werk te vermarkten. Dit betekent dat sociale hulpverleningsprojecten worden aangeboden op de markt. Iedereen die dat wil, kan zich kandidaat stellen. Dus ook commerciële spelers die gericht zijn op winst. 

Sinds het stadsbestuur met deze vermarkting is begonnen, is het chaos troef. Eerder schorste de gouverneur al de toekenning van de uitbating van daklozencentrum De Vaart aan de beveiligingsfirma G4S. En onlangs besliste de stad om alle lopende procedures voor de projecten sociaal werk stop te zetten. Niemand weet nog hoe het nu verder moet. Het vertrouwen tussen stad, OCMW en sociaal middenveld is volledig weg. Toch zet dit stadsbestuur onverminderd door en kende ze in een tweede ronde wederom G4S de aanbesteding toe, ondanks grote vraagtekens bij de evaluatie en het dossier.

Om de rust te doen weerkeren, vragen wij dat alle bestaande convenanten worden verlengd tot eind 2018. Daarnaast vragen wij de aanstelling van een onafhankelijke intendant. Die kan een nieuw kader uitwerken voor het sociaal beleid. Een kader dat geen commercialisering met zich meebrengt. We willen dat dit gebeurt in een open dialoog waarin zowel de sector, de betrokken doelgroepen, academici, meerderheid én oppositie betrokken worden. Want het is tijd om de strijdbijl te begraven en samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Waarom is het vermarkten van het sociaal werk een slecht idee? 

  • het legt een bom onder de toekomst van het sociaal werk.
  • het is een slag in het gezicht van alle sociaal werkers.
  • het ondermijnt een enorm netwerk en expertise.

Het grootste gevolg van de vercommercialisering is dat in de toekomst niet langer de cliënt, maar wel de winst centraal komt te staan. Mensen in een kwetsbare positie zijn hier het eerste slachtoffer van. Zij hebben nood aan een langdurige, persoonlijke en intensieve begeleiding, maar moeten nu terug van nul beginnen, in een nieuwe omgeving en met nieuwe begeleiders.

Toon jij ook je hart voor het sociaal werk in Antwerpen? Vind jij ook dat winst maken op kap van de allerzwaksten in onze samenleving een brug te ver is?

27 people have signed the petition
Al 2.195 ondertekenaars! Op naar 3.000
73%

Ja, ik teken

Door deze petitie te ondertekenen ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.