Antwerpen moet een toonbeeld van samenleven zijn. Met meer dan 170 nationaliteiten en een grote lgbtqia+-gemeenschap zijn we fier op onze diversiteit en zetten we in op positieve beeldvorming.

Met meer dan 400 talen in onze stad moet meertaligheid beter erkend worden. Goede stedelijke communicatie moet iedereen bereiken.

Niemand vlucht graag van thuis. Nieuwkomers ontvangen we met warmte en ondersteunen we in hun integratie. We organiseren onthaalmomenten en zorgen dat ze hun weg in de stad vinden.

Actieve diversiteit en inclusie

De stad is een weerspiegeling van de wereld, een prachtige stoofpot van verschillende invloeden en daar zijn we trots op. We steken dit ook niet langer weg.

  • Het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens voor medewerkers op de stadsdiensten schaffen we af.
  • Het stedelijk onderwijs trekt het algemene verbod op levensbeschouwelijke, religieuze of andere symbolen in het onderwijs in, zowel bij leerlingen als bij leerkrachten.
  • We maken werk van een verdere actieve diversifiëring van de stad. We brengen organisaties naar mekaar toe en promoten samen met hen actief de troeven van een superdiverse stad.
  • Samen met de vakbonden creëren we meer openheid. We willen in alle sectoren een diversiteitsbeleid invoeren, in dialoog met de werkgevers en de werknemers. De stad en het Havenbedrijf hebben hier een stimulerende en bemiddelende rol te spelen. Het Havenbedrijf kan veel meer inspanningen doen om kansengroepen te bereiken. Ook bij de verschillende minderheidsgroepen moet het bewustzijn groeien dat er in de haven plek is voor hen en dat zij daar een bijdrage aan kunnen leveren. Als stad delen we onze opgebouwde expertise met bedrijven en organisaties die willen inzetten op een antiracisme- en non-discriminatiebeleid.
  • De stad neemt non-discriminatie- en diversiteitsclausules op in de aanbestedingen van overheidsopdrachten en subsidiereglementen. Op die manier stimuleren we gelijke kansen en diversiteit in de privésector. Bedrijven en organisaties die discrimineren, kunnen geen overheidsopdracht binnenhalen of subsidies krijgen. We belonen bedrijven en organisaties die sterk werk maken van een diversiteitsbeleid. Bij toekenning van stedelijke opdrachten voeren we een diversiteitstoets in als deel van de besluitvorming.
  • In sport ondervinden nog te veel vrouwen en genderfluïde personen hindernissen om deel te nemen. We zorgen ervoor dat de faciliteiten alvast geen drempel meer vormen, en gaan actief met de verenigingen aan de slag om hier een ommekeer in te verwezenlijken.
  • We zetten superdiversiteit van Antwerpen in de kijker voor toeristen die willen genieten van onze stad. We bekijken of we rond de Antwerpse superdiversiteit een bijkomende landmark kunnen creëren om onze trots hierover in de verf te zetten.
  • Buurtwerkers, straathoekwerkers, ambassadeurs, brugfiguren en projecten als ‘samen op straat’ krijgen opnieuw de erkenning die ze verdienen. Professionelen die tijd hebben om een buurt te leren kennen en initiatieven op maat te nemen, hebben een heilzame invloed op het wijkleven. Zij helpen talenten op weg en begeleiden mensen.
  • Het rijke en diverse verenigingsleven kleurt Antwerpen. Een duidelijk, laagdrempelig subsidiebeleid is een absolute must. Voldoende basisfinanciering van verenigingen zorgt ervoor dat ze volop kunnen inzetten op hun werking. Er wordt bijkomende financiële ondersteuning verzorgd voor organisaties en projecten die actief inzetten op samenleven in diversiteit.
  • Om de diversiteit in onze samenleving ook in onze ruimtelijke ontwikkeling meer aandacht te geven, integreren we inclusiviteit en diversiteit structureel in de stadsplanning en ruimtelijke ontwikkeling zodat iedereen zich thuis en veilig voelt in de publieke ruimte. Inclusiviteitsplanning vertrekt van het idee dat verschillende groepen verschillende noden hebben. In het verleden hield onze ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de publieke ruimte onvoldoende rekening met de diversiteit in onze samenleving. Hier wil Groen komaf mee maken, ook met een inclusiviteitstoets bij stadsvernieuwingen. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in de openbare ruimte. Het gaat dan onder meer om safe spaces voor de lgbtqia+, vrouwvriendelijke en -veilige straten, en pleinen en speelplekken waar ook meisjes zich comfortabel voelen.
  • Iedereen is divers: iedereen is een mengeling van verschillende invloeden en voorkeuren. Een doorgedreven sensibiliserende campagne rond lgbtqia+ zien we als essentieel onderdeel.
  • Over alle domeinen heen toetsen we onze communicatie regelmatig op ‘klare taal’ en inclusie zodat de stedelijke communicatie inclusief en helder is. Dit komt allemaal tot zijn recht in eenvoudige en toegankelijke websites en heldere flyers zodat alle Antwerpenaren snel een antwoord vinden op hun vragen.

 

Meertaligheid als troef

Meertaligheid is een vanzelfsprekend gevolg van superdiversiteit. In Antwerpen, waar meer dan 400 talen worden gesproken, wordt meertaligheid nu onvoldoende erkend. We moeten zorgen voor inclusieve communicatie die alle talen respecteert en ervoor zorgt dat iedereen de stedelijke boodschap begrijpt.

  • We gebruiken taalondersteunende middelen met als doel de stadsdiensten toegankelijker te maken, de afstand tot stedelijke en andere diensten te verkleinen en de mensen zich welkom te doen voelen.
  • We bevorderen de kracht van meertaligheid en erkennen hierdoor elke Antwerpenaar. Hierdoor wordt de sociale inclusie bevorderd zonder de Nederlandse taal te verloochenen of te verarmen. De Nederlandse taal blijft belangrijk voor de binding van onze samenleving, waarbij meertaligheid als hefboom en als middel fungeert om sterker in de maatschappij te staan en om mensen het vertrouwen te geven te mogen en kunnen communiceren.
  • We maken werk van een uitnodigend én toereikend taalbeleid rond het Nederlands, helpen alle Antwerpenaren aan een waardige verblijfplaats en zorgen voor toeleiding naar vrijetijdsbesteding of vrijwilligerswerk.