Iedereen die België bezoekt zou Antwerpen moeten zien. Of je nu 3 uur of 3 dagen hebt, er is in Antwerpen voor iedereen voldoende aanbod om je tijd boeiend te vullen. Als Antwerpenaren zijn we trots op onze stad en tonen we ze fier aan bezoekers.

 


Een verwelkomende stad

  • We zetten Antwerpen niet alleen in de verf bij toeristen van buitenaf, maar bevorderen ook toerisme in eigen stad en streek, waarbij de Antwerpenaren zelf hun toeristische troeven herontdekken.
  • We zetten de troeven van de verschillende wijken in de districten mee in de kijker voor de toeristen van binnen en buiten Antwerpen.
  • We zetten alles op alles om toeristen op duurzame wijze naar Antwerpen te krijgen. Dat betekent onder meer dat we in de eerste plaats mikken op toerisme vanuit België en de buurlanden, en dat we Antwerpen uitbouwen tot een volwaardig knooppunt in het internationale bus- en treinverkeer. We voorzien parkeerplaatsen voor toeristische bussen die Antwerpen bezoeken op park-and-rides aan tram- en treinstations. We houden ze weg uit de binnenstad. Ook de internationale bussen waarmee je naar verschillende steden in Europa kan reizen, krijgen opstaphalten op deze park-and-rides.
  • Pretvervoer (fietstaxi’s, segways, bierfietsen ...) wordt gereglementeerd om de veiligheid in het verkeer te verhogen.
  • Omdat we van Antwerpen zo snel mogelijk een klimaatneutrale stad willen maken, trekken we de kaart van het duurzaam en eco-toerisme. We willen het huidige aanbod van logies, van hotels en kamers met ontbijt (B&B), aanvullen en diversifiëren, op maat van de stad. We gaan voor milieu- en budgetvriendelijk, sociaal en ecologisch toerisme, ook voor jongeren.
  • Grote zeecruiseschepen stoten per dag enorm veel CO2 en fijn stof uit, gemiddeld evenveel als 83.678 auto’s. Cruises krijgen een plek in Antwerpen, maar moeten zich mee inschakelen in de lage-emissiezone (LEZ). We bieden walstroom aan. Enkel cruises met aansluiting op walstroom zijn welkom aan de Scheldekaaien in Antwerpen.
  • Er is een belangrijke rol weggelegd in het toerisme voor de publiekswerking uit de culturele sector. We werken samen met toeristische streekorganisaties, de bedrijfswereld, de horeca en regionale landschappen.
  • Bezoekers en toeristen dragen eerlijk bij aan de stad. Daarom herinvesteren we een deel van de toeristische inkomsten structureel in de stad, om historische schade te herstellen, gebouwen te restaureren en de biodiversiteit te verbeteren. Daarnaast is een goed uitgebouwd cultuuraanbod essentieel. Als kunstenstad kan Antwerpen uitpakken met haar musea, haar topstukken en monumenten.
  • Als stad zien we er streng op toe dat aanbieders zoals Airbnb en verhuurders van woningen en appartementen aan toeristen zich aan de regels houden, geen oneerlijke concurrentiepraktijken hanteren en het sociale weefsel van de stad niet aantasten. We onderzoeken hun impact op de woningmarkt, op hotels en op B&B’s. We maken een plan op voor een eerlijk en rechtvaardig systeem, dat de woningmarkt en de hotel- en B&B-sector niet ontwricht. Want Antwerpen is niet alleen een toeristische bestemming, maar vooral ook een stad om in te leven, te wonen en te ondernemen.
  • Naast de nieuwe camping die de stad plant aan de Middenvijver onderzoeken we of er in de stad nog extra natuurkampeerplekken kunnen bijkomen. Als er nog een bijkomt, kiezen voor een eenvoudige camping met respect voor de natuur en de open ruimte. Een goede ontsluiting met openbaar vervoer en (deel)fietsen is voor de campings essentieel.
  • Een stad die goed ontsloten wordt door het openbaar vervoer, met voldoende groene openbare ruimte en waar het als wandelaar of fietser goed toeven is, heeft extra troeven als toeristische bestemming. We besteden dan ook veel aandacht aan fiets- en wandeltoerisme. We maken van de fortengordel rond Antwerpen een belangrijke zone van ontspanning, recreatie en ontdekking van natuur en geschiedenis. We investeren in de Antwerpse forten.
  • We maken van het Steen een onthaal- en ontdekkingscentrum voor Antwerpen. Zowel bewoners, dagjestoeristen als internationale toeristen kunnen er terecht om alle uithoeken van de stad te ontdekken. Het Steen blijft een mysterieus stadskasteel.
  • We werken aan een grotere toegankelijkheid, zowel fysieke als inhoudelijke. We willen hierover een afsprakennota tussen alle toeristische aanbieders. Nog te veel historische monumenten zijn niet of nauwelijks toegankelijk voor mensen met een functiebeperking.
  • Iedereen heeft recht op vakantie. Toch hebben heel wat mensen daar de financiële middelen niet voor. Daarom steunt de stad initiatieven rond sociaal toerisme waardoor ook kansarme kinderen en gezinnen op vakantie kunnen.