Ons uitgangspunt is dat iedere Antwerpenaar de kans krijgt om zich te ontplooien.
In de sportclub, de jeugdvereniging, de muziekschool of tijdens de individuele vrijetijdsbesteding kan je mensen ontmoeten, maak je plezier en ontwikkel je vaardigheden en talenten.
Lezen versterkt de taalontwikkeling én de emotionele ontwikkeling.
Toegang tot culturele activiteiten of vrijetijdsbesteding verbindt je met de stad waarin je woont.
Ondersteuning verenigingsleven
Het verenigingsleven kleurt de stad. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten, dat talenten tot ontwikkeling komen, dat er plezier gemaakt wordt. Dat ondersteunen we. Goede infrastructuur is een basisvoorwaarde voor een sterke vereniging. Helaas hebben veel verenigingen geen of een slechte infrastructuur. Een actieplan voor betere verenigingsinfrastructuur is daarom essentieel.
- We evalueren de stedelijke subsidiereglementen die gericht zijn op verenigingen en stemmen goed af met de districten welk aanbod nog nodig is op stadsniveau. We laten organisaties niet aan hun lot over tijdens een energiecrisis of onvoorziene inflatie.
- Als stad willen we alle verenigingen aangepaste ruimte bieden, zodat ze kunnen groeien en bloeien. We stellen vanuit de stad patrimonium ter beschikking van verenigingen. We gaan op zoek naar geschikte infrastructuur in eigendom van iemand anders. En we ondersteunen verenigingen met infrastructuursubsidies en expertise. De bestaande middelen voor verenigingsinfrastructuur gaan omhoog.
- We zetten projecten op om meer gedeeld ruimtegebruik mogelijk te maken. We voorzien een stevige financiële injectie om sleuteldragers, werken in functie van de toegankelijkheid, ontzorging, aanpassingswerken in functie van het beheer mogelijk te maken. Zowel qua toegang als beheer ontzorgt de stad iedereen die gedeeld ruimtegebruik mogelijk maakt. We richten een fonds en stedelijk ondersteuningsteam gedeeld ruimtegebruik op.
Vrijetijdsparticipatie voor iedereen
We willen dat iedereen toegang tot vrije tijd heeft.
Goede vrije tijd is niet alleen een wenselijke luxe, maar een fundamenteel recht dat bijdraagt aan het versterken van de menselijke waardigheid, het bevorderen van een gezonde samenleving en het verbeterenvan de algehele levenskwaliteit en geluk van mensen.
Onze omgang met vrije tijd is een spiegel van onze mens- en maatschappijvisie: Groen kiest voor een samenleving waarin het welzijn van mensen en onderlinge verbondenheid primeert.
- We verlagen de kostprijs van vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperkt inkomen. We integreren de verschillende systemen, gebruiken de A-kaart en verminderen de administratieve last voor de organisaties. We zetten de vrijetijdstoelage op basis van een aanvraag per kind of jongere om naar een automatische korting voor iedereen met een VT-statuut, via verhoogde subsidiëring en zonder administratieve overlast voor de verenigingen. Stad en districten maken hieromtrent nieuwe afspraken in functie van rolverdeling en bevoegdheid.
- We voorzien een begeleiderspas en een groepspas voor wie hulp nodig heeft om deel te nemen.
- De stad Antwerpen heeft een voorbeeldfunctie. Iedereen moet kunnen deelnemen aan het bruisende stadsleven. In overleg met de sector, werken we een beleid uit dat organisaties en ondernemers beloont die zich extra openstellen voor een publiek van mensen van etnisch-diverse origine, mensen met een beperking, mensen met zorgnoden en mensen in armoede.
- We breiden het project vrijetijdsbemiddelaars en vrijetijds(pret)loketten uit naar laagdrempelige ontmoetingsruimtes in alle wijken.
- De cultuur- en ontmoetingscentra en de bibliotheken van de stad Antwerpen betrekken kansengroepen bij de invulling van hun jaarprogramma, zodat het aanbod aantrekkelijk is voor de verschillende doelgroepen.
- We ondersteunen projecten die werken aan het versterken van kwetsbare groepen, zorgen voor sociale cohesie in wijken, en verbindingen leggen tussen de kansengroepen en het verenigingsleven.
- We maken verenigingslokalen, culturele en sportinfrastructuur voldoende fysiek toegankelijk. Bij het bouwen of renoveren wordt advies ingewonnen van Enter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid.