26 sep 2021 | 09:00

Het wonen van morgen

de Singel Desguinlei 25 | Antwerpen 2018 | België |

Hoe lossen we de wooncrisis in en rond Antwerpen op? 

Goed wonen is een grondrecht. Maar voor veel mensen is goed wonen helaas geen realiteit. Er woedt een wooncrisis in Vlaanderen en in Antwerpen. En de coronacrisis deed er nog een schepje bovenop.

De wachtlijst voor sociale woningen is immens. De huurprijs voor appartementen stijgt. Bijna de helft van de huurwoningen voldoet niet op vlak van veiligheid, bewoonbaarheid en kwaliteit. Huurders kunnen de huurkosten moeilijk betalen.

Voor al deze woonuitdagingen in onze regio zoeken we, samen met experts ter zake, antwoorden op onze inspiratie- en studievoormiddag over wonen.

PROGRAMMA

9u00 - 10u00       onthaal met koffie

10u00 - 13u00     inspiratie- en studievoormiddag wonen

  • Joy Verstichele is coördinator van het Vlaams Huurdersplatform en schrijver van het boek "De onzichtbare wooncrisis". Verstichele geeft ons inzicht in de problematiek van het woonbeleid in het algemeen en koppelt dit aan de huurmarkt in en rond Antwerpen in het bijzonder. Hij doet suggesties over hoe we uit de wooncrisis kunnen raken en hoe we het woonbeleid menselijker en socialer kunnen maken.
  • Sarah El Massaoudi werkt voor het project Woonlab van Samenlevingsopbouw. El Massaoudi komt dagelijks in aanraking met concrete woonproblemen. Vanuit haar ervaringen op het terrein vertelt ze over hoe zij die aanpakken en doet ze aanbevelingen over wat de stedelijke en gemeentelijke overheden moeten ondernemen om kwaliteitsvolle woningen voor iedereen te garanderen.
  • Pascal De Decker is professor verbonden aan de KULeuven en de UGent, en lid van het Steunpunt Wonen. De Decker doet al jaren onderzoek naar wonen en woonbeleid in Vlaanderen en bracht ettelijke rapporten en publicaties uit, van woonbehoeften voor ouderen tot discriminatie op de woonmarkt, over de droom van de alleenstaande woning in de groene rand tot het belang van de stad, over woningprijzen en woonkwaliteit en de toekomst van het sociaal wonen. Vandaag daagt De Decker ons uit: in welke richting moet het woonbeleid evolueren?

13u00 - 14u00       broodjeslunch

Aansluitend op deze inspiratie- en studievoormiddag, gaat er in de namiddag tussen 14u en 17u een wooncongres van Groen door in de Singel in Antwerpen. Groen-leden uit Antwerpen en de rand krijgen hiervoor een aparte uitnodiging. 

Ook lid worden? Sluit hier aan!

Kom je ook?