Bewoners Jan Olieslagersstraat opgesloten in eigen straat door plotse straatwerken

21 Juni 2024

Bewoners Jan Olieslagersstraat opgesloten in eigen straat door plotse straatwerken

Slechte overheidscommunicatie bij wegenwerken zorgt voor onnodige frustraties. De snelheid waarmee het Asfalteringsprogramma van Kennis wordt afgewerkt, zorgt tevens voor slecht afgewerkte fietspaden.

In de week van 17 juni begon de heraanleg van het fietspad op de Boekenberglei. Bewoners van deze straat kregen hiervoor een brief in de bus, maar de bewoners van de Jan Olieslagersstraat, een doodlopende zijstraat, werden hierbij vergeten. Wanneer er op vrijdag 21 juni plots een hekwerk over heel de lengte van de Boekenberglei wordt aangebracht zijn de bewoners van de doodlopende straat enkele uren volledig ingesloten.

De heraanleg van het fietspad van de Boekenberglei kadert in het Asfalteringsprogramma dat Koen Kennis op zijn website aankondigde op 23 januari. De Deurnese straten die daarin zijn opgenomen zijn:

  • Alfons Schneiderlaan
  • Jan Welterslaan (van Oude Bosuilbaan tot Alfons Schneiderlaan)
  • Gallifortlei
  • Jozef Verbovenlei
  • Menegemlei
  • Eksterlaar (Tussen Menegemlei en Constant Jorislaan)
  • Boekenberglei (Van Ruimtevaartlaan tot Drakenhoflaan)

Reeds tijdens de districtsraad van donderdag 21 maart van dit jaar kaartte Steven Van Bockstal (districtsraadslid Groen Deurne) de onzorgvuldigheid aan waarmee dit project zich ontwikkelde. Op sommige plaatsen is de afwerking ondermaats. De aan te pakken fietspaden zijn bepaald zonder advies van het district en zonder het district te verduidelijken waarom net deze fietspaden worden aangepakt. Veel van de fietspaden op de lijst waren namelijk nog in perfecte staat. Deze openbreken om de klinkers te vervangen door een asfalt-laag is dan ook puur verkwisting van middelen. Andere fietspaden in Deurne die er dan weer slecht bijliggen worden dan weer niet aangepakt. Men kan zich dus ook serieuze vragen stellen bij de manier waarop bepaald is welke fietspaden op de lijst gezet zijn.

Dit geldt ook voor het stuk Boekenberglei tussen de Ruimtevaartlaan en de Drakenhoflaan, waarvan één zijde van de straat dus vandaag een nieuwe laag asfalt kreeg. Wanneer de werken dan nog eens onaangekondigd plaatsvinden met als gevolg dat de bewoners van de Jan Olieslagersstraat plots hun straat niet meer in of uit konden rijden creëer je veel frustraties bij de bewoners. Het kwam op een gegeven moment dan ook even tot een hevige woordenwisseling tussen een buurtbewoner en aanwezige werkmannen.

De manier waarop dit asfalteringsprogramma uitgevoerd wordt en de gebrekkige communicatie vinden wij compleet onaanvaardbaar.