Groen overhandigt 1.360 handtekeningen voor herinvoering bus 31

03 Maart 2018

Groen overhandigt 1.360 handtekeningen voor herinvoering bus 31

Samen met verschillende getroffen reizigers uit de Tuinwijk in Borgerhout en de Unitaslaan/Drakenhoflaan in Deurne heeft Groen een petitie met 1.360 handtekeningen aan De Lijn Antwerpen overhandigd. De partij roept de vervoersmaatschappij op om bus 31 opnieuw te laten rijden.

Sinds de afschaffing ervan begin januari blijven heel wat reizigers uit de buurt in de kou. Ook verantwoordelijk Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) zal de petitie ontvangen.

“Bus 31 moet blijven om de mobiliteit van de reizigers deze buurt te garanderen”, zegt Groen-schepen Karen Maes (Deurne). “Sinds De Lijn besliste om deze buslijn te schrappen, rijdt er geen bus of tram meer die dezelfde route volgt. Heel wat reizigers uit Borgerhout en Deurne moeten daardoor extra ver stappen naar een halte. Of ze moeten overstappen als ze naar het centrum van Antwerpen willen. Niet vanzelfsprekend voor ouders met jonge kinderen en ouderen.”

De petitie die Groen opstartte voor het behoud van bus 31 werd massaal ondertekend. “We hielden ook twee infomomenten waarop bewoners hun zeg konden doen over het openbaar vervoer in hun wijk”, zegt Marij Preneel, Groen-schepen in Borgerhout. “Daaruit bleek dat vooral minder mobiele mensen geraakt worden door deze inkrimping van openbaar vervoer. Sommigen vroegen zichzelf luidop af of ze dan terug de auto moeten nemen. Dat is geen bevorderende maatregel om de zo noodzakelijke modal shift, met minder autoverplaatsingen, te bereiken.”

Uit de reacties blijkt ook dat mensen het beu zijn dat het aanbod voortdurend verandert en dat ze zelf niet gehoord worden. “Met Groen willen wij dat anders doen en écht luisteren naar de mensen. Heel wat mensen komen met constructieve ideeën voor alternatieven. Kunnen we bus 33 een halte extra in de Tuinwijk laten maken, of bus 19 verlengen? Bij nader inzien blijkt dit niet voldoende. Bus 33 loopt nu al zoveel vertraging op en bus 19 verder laten rijden is niet ideaal want deze rijdt via Deurne-Noord naar het sportpaleis en heeft daar haar eindhalte. Bus 31 had een vlotte verbinding met de stad, die valt bij bus 19 weg. Conclusie: de énige echte oplossing is het behoud van buslijn 31.”