Herontwerp Stadspark verrijkt de buurt

13 Februari 2024

District Antwerpen

Herontwerp Stadspark verrijkt de buurt

Groen district Antwerpen zet zich al jaren in voor meer groen in haar buurten. Ook mensen die in de stad wonen hebben nood aan groene en open ruimte om te kunnen ontspannen en gezellig samen te zijn in de natuur. District Antwerpen is op dit moment volop aan het werk in het Stadspark: de ruime zone rond de speeltuin is volop in heraanleg en tegen de zomer staat er een volledig nieuwe speeltuin klaar om ingespeeld te worden. Ook de vijver heeft al geruime tijd terug water.

Het district en stad Antwerpen hebben bovendien het definitief ontwerp goedgekeurd voor de opwaardering van grote delen van het Stadspark en omgeving. Dé blikvanger in deze plannen is de metamorfose van het plein aan het Oorlogsmonument. Deze asfaltvlakte bij het kruispunt van de Van Eycklei en de Rubenslei zal opengebroken worden. Er komt een groene buffer om het drukke verkeer af te schermen van de grote waterspiegel die voor het monument komt en er komen lange gebogen banken zoals in het Harmoniepark. Die ondiepe spiegelvijver kan worden drooggelegd zodat er nog altijd evenementen op die plek kunnen plaatsvinden.

Verder wordt de hele zone tussen de vijver en de Van Eycklei, tot aan de Loosplaats helemaal aangepakt en van een groene buffer voorzien. De vijver zelf heeft ondertussen terug permanent water en de waterpeilstijging maakt het mogelijk om nu ook het voormalige eiland terug effectief om te vormen tot een eiland. Bovendien kunnen er een aantal nieuwe moeraszones gecreëerd worden die goed zijn voor de biodiversiteit van het park.

Ook de Louiza-Marialei maakt deel uit van het beschermd erfgoed dat het stadspark is. Deze straat wordt van gevel tot gevel aangepakt. De parkeerplekken gaan weg van tussen de bomenrijen zodat er meer groen kan komen en paden zodat je kan flaneren van het Theaterplein naar het Stadspark. Aan de school worden de voetpaden verbreed. De schoolstraat blijft behouden.

Districtsschepen voor groenvoorziening en parken Tom Van den Borne is opgetogen over de nieuwe plannen: “De heraanleg van het Stadspark is een goede zaak voor de mensen die in de buurt wonen en de bezoekers van het park. Het zorgt voor meer groen ruimte, meer water, meer erfgoed en meer ruimte voor ontspanning. Hiermee komen we tegemoet aan onze belofte om alle inwoners van ons mooie district een aangenamere buurt te geven om in te wonen.”

Klik hier om de volledige plannen na te lezen