Lezing Marcel Smets over de transformatie van Île de Nantes

Feb
27
27 Februari 2017 / 08:00 PM tot 10:00 PM

Location

Lezing Marcel Smets over de transformatie van Île de Nantes
Statiestraat 146
Berchem 2600
Belgium
Google map and directions

Event contact

Joke Laukens

Onze A Plus-stadsdialoog maakt zich op voor hoog bezoek. Op 27 februari ontvangen we architect-stedenbouwkundige, professor-emeritus én voormalig Vlaams Bouwmeester Marcel Smets. Samen met Anne Mie Depuydt (uapS) was hij het brein achter het tot de verbeelding sprekende stadsontwikkelingsproject Île de Nantes. Hiermee joeg hij een frisse wind door het Franse Nantes, een stad die uitblinkt in duurzame, toekomstgerichte stadsontwikkeling.

Zes jaar. Dat is de tijd die Smets kreeg om Île de Nantes te transformeren tot het kloppende hart van de stad. Het in verval geraakte eiland van meer dan vijf kilometer lang en één kilometer breed ligt in het midden van de Loire, hartje Nantes. Decennialang zorgde de scheepsbouw voor economische bloei, maar sinds de jaren zestig raakte het meer en meer in verval.

Smets en zijn team begonnen eraan in 2010. Oude fabrieken en industrieel erfgoed kregen een tweede leven, aangepast aan de hedendaagse architectuur. Een grote ecowijk met duizend nieuwe woningen vormt de thuishaven voor jonge gezinnen en ondernemers. Bedrijven, kantoren en nieuwe vormen van economie vinden er hun plek. En er is veel aandacht voor open ruimte, publiek domein en natuur.

Net als Antwerpen ligt Nantes aan een riviermonding en is het een bloeiende havenstad. Qua stadsontwikkeling kunnen we er veel van leren. Tijdens de krokusvakantie trekken we met A Plus op een inlevingsreis naar Nantes. Marcel Smets gunt ons alvast een voorproefje en neemt ons mee in zijn visie op wat architectuur en stadsontwikkeling kunnen betekenen voor een stad. 


Deze lezing kadert in de voorbereidingen voor de studiereis naar Nantes, die A Plus van 2 tot 5 maart 2017 organiseert. Voor deze studiereis zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie wilt kan zich dus nog inschrijven.

Meer info over deze studiereis en hoe je kan inschrijven vind je hier.

Posted by on
Door je in te schrijven ga je akkoord dat Groen je gegevens verwerkt en bijhoudt volgens haar privacybeleid. Als je aanvinkt dat je e-mails wilt ontvangen, houden we je op de hoogte volgens je interesses. Je kan je gegevens opvragen, laten verbeteren of laten verwijderen.