Vervoerplan Sportpaleis: slag in gezicht van 10.000 buurtbewoners

07 April 2022

Vervoerplan Sportpaleis: slag in gezicht van 10.000 buurtbewoners

“Dit is een slag in het gezicht van 10.000 buurtbewoners die de impact van het Sportpaleis in hun buurt dagelijks voelen."

Antwerpen, 30 maart 2022 - Afgelopen vrijdag heeft het college van burgemeester en schepenen het nieuwe evenementenvervoerplan voor het Sportpaleis goedgekeurd. "Alle voordelen voor het Sportpaleis, geen enkele verbetering voor de buurt", zegt gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen). “Dit is een slag in het gezicht van 10.000 buurtbewoners die de impact van het Sportpaleis in hun buurt dagelijks voelen. Zonder overleg met de buurt duwen stad, provincie en het Sportpaleis hun wil door. Wat nu gecommuniceerd wordt als de hemel op aarde, is eigenlijk de hel voor de buurt.”

Elk jaar wil het Sportpaleis meer bezoekers ontvangen ten koste van de draagkracht van de buurten rondom. Met dit vervoersplan gaan stad en provincie daar vlotjes in mee. De maximumcapaciteit zal met dit nieuwe plan al gauw oplopen 35.000 bezoekers of meer. De betere modal shift wordt op die manier teniet gedaan.

Van Dienderen: “Ondertussen is het openbaar vervoer in de buurt totaal ondermaats en kreunen de buurten onder de parkeerdruk. In de woonstraten parkeren is immers goedkoper dan op de parkings van het Sportpaleis. Ondanks onze herhaaldelijke vragen op de gemeenteraad bevat dit plan geen aanpassing van de parkeertarieven. Neemt de stad de bewoners wel au sérieux eigenlijk? De kruispunten aan Schijnpoort zijn levensgevaarlijk en de straten rondom lijken wel een plek om afval te dumpen.”

Binnenkort komt ook de Sinksenfoor terug naar Spoor Oost. De buurten vrezen dan helemaal overspoeld te worden door auto's die op zoek zijn naar parkeerplaats. Voor Groen moet dit plan dringend bijgestuurd worden in het belang van de buurt. “Hoog tijd om de buurtbewoners voorop te zetten”, concludeert van Dienderen.