Groen vraagt themacommissie over drugsoorlog en overleg met bewoners

25 Augustus 2020

Groen wil themacommissie over een nieuwe aanpak en vraagt aan de Burgemeester om in overleg te gaan met de bewoners in de getroffen buurten. Groen stelt met afgrijzen vast dat er terug granaten ontploffen en shootings zijn in de Antwerpse straten. Dat is onaanvaardbaar. Iedereen moeten in alle veiligheid in onze stad kunnen leven en ’s nachts zonder angst voor granaten en kogels in hun bed kunnen kruipen.

De enige manier om hier mee om te gaan is om alle hens aan dek te roepen en met vereende krachten dit geweld te bestrijden. Samenwerking en effectiviteit zijn de ordewoorden, eerder dan politieke spelletjes en ideologische benaderingen.

Groen vraagt om een themacommissie samen te roepen, over de drugsaanpak van stad, federale overheid en gerechtelijke diensten. Daar kunnen rechtstreeks betrokken diensten een stand van zaken geven en pijnpunten kunnen daar besproken worden.
De doelstellingen van Groen zijn alvast duidelijk: De beloofde samenwerking van de politiediensten moet versterkt en efficiënter gemaakt worden.
En ook de fundamentele vraag moet in de ogen gekeken worden. Hoe kunnen we realiseren wat we allemaal willen: uitbannen van geweld, meer gezondheid dankzij minder verslaving, droogleggen van illegale en criminele economische activiteiten. De geschiedenis leert dat een louter repressieve aanpak nog nooit gewerkt heeft.
Op nationaal en internationaal vlak moeten zorgvuldig en op basis van expertise en wetenschappelijkheid, de meest effectieve maatregelen geformuleerd worden. Stoere borstklopperij alleen zal het niet oplossen.

Wij roepen de Burgemeester ook op om zo snel mogelijk in de getroffen wijken in gesprek te gaan met de bewoners. Zorg dat bewoners van deze stad in gesprek kunnen gaan met de veiligheidsdiensten en met de stad. Dat ze zicht kunnen houden op wat er gebeurt en dat ze ook eigen suggesties in de schaal kunnen leggen. De politieke verantwoordelijken moeten spreken met de Antwerpenaren, in goede en in kwade tijden.