“Antwerps mandatenkampioen Kennis moet al zijn vergoedingen openbaar maken"

13 Februari 2017

"De vergoedingen die Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis opstrijkt voor zijn veertig mandaten zijn helemaal niet zo 'bescheiden' als hij zelf zegt", meent Groen-fractieleider Wouter Van Besien. "De inkomsten voor zijn zitje bij Intermixt alleen al bedragen naar eigen zeggen 22.000 euro per jaar. Dat is meer dan de bestuurders van Publipart opstreken. Maar ook de vergoedingen van Kennis bij BAM en PMV-Vlaanderen lopen voor zover wij weten in de tienduizenden euro per jaar." Groen eist nu volledige transparantie, van schepen Kennis én van het volledige Antwerpse college. "Mensen vragen terecht transparantie en een deontologische omgang met bestuursmandaten", aldus Van Besien. "Koen Kennis sust vandaag in de krant. Hij vindt dat hij bescheiden vergoed wordt voor zijn bijkomende mandaten. Het is maar hoe je het bekijkt. De bedragen die Kennis nu mondjesmaat bekend maakt, zijn helemaal niet zo  bescheiden. Integendeel, zijn rekening loopt behoorlijk op. Bij Intermixt gaat het dus om 22.000 euro per jaar, bij BAM wordt jaarlijks ongeveer 300.000 euro verdeeld over 9 bestuurders. Dat is omgerekend goed voor zo'n 33.000 euro per zitje. Of krijgt Koen Kennis deze vergoeding niet, of weigert hij ze? En bij PMV-Vlaanderen werd vorig jaar 132.274 euro verdeeld over 10 bestuurders. Dat betekent meer dan 10.000 euro per bestuurder, voor Kennis wellicht nog meer aangezien hij voorzitter is."  

"Tel daar nog de waslijst aan kleinere bedragen bij die Kennis krijgt voor zijn andere mandaten en je krijgt samen een zeer hoog bedrag, bovenop zijn schepenloon", aldus de Groen-fractieleider. "Mensen vragen eerlijkheid en transparantie, en pikken het niet dat vergoedingen ongegeneerd opgestapeld worden. Het brengt de politiek in een slecht daglicht. Het is nu tijd om open kaart te spelen en alle mandaten, zowel publiek als privaat, én de vergoedingen die ertegenover staan, openbaar te maken. We verwachten dit niet enkel van Kennis, maar van het volledige Antwerpse college. Enkel zo kunnen we er eerlijk over oordelen en kan het wantrouwen dat nu wordt gewekt, stoppen."

Groen vraagt ook dat er, in navolging van Gent, in Antwerpen maatregelen worden genomen om excessen zoals die van Kennis, in de toekomst te vermijden. "Zoals de invoering van een vergoedingsplafond", legt Van Besien uit. "Hierdoor kunnen de vergoedingen van burgemeester en schepenen, inclusief de bijkomende mandaten, niet meer bedragen dan 130 procent van hun basiswedde."