'Buurt Wim Saerensplein vraagt meer jeugd- en buurtwerk'

19 Mei 2022

'Buurt Wim Saerensplein vraagt meer jeugd- en buurtwerk'

"De vraag naar meer buurt- en jeugdwerk leeft hier al jaren, maar daar werd nooit op ingezet. Ik hoop dat het stadsbestuur nu onmiddellijk een professionele jeugdwerkorganisatie vrijstelt om hier aan de slag te gaan.”

Groen roept De Wever en Beels op tot geïntegreerde aanpak

Antwerpen, 19 mei 2022 – De laatste dagen kwam het Wim Saerensplein in Deurne in het nieuws omwille van overlast door jongeren. Karen Maes, gemeenteraadslid voor Groen en buurtbewoner, roept het stadsbestuur op om nu vooral te de-escaleren en niet enkel brandjes te blussen: “De vraag naar meer buurt- en jeugdwerk leeft hier al jaren, maar daar werd nooit op ingezet. Ik hoop dat het stadsbestuur nu onmiddellijk een professionele jeugdwerkorganisatie vrijstelt om hier aan de slag te gaan.”

Stoere taal over problemen de kop indrukken gaat de escalatie niet oplossen, maar hooguit verplaatsen. Er is nood aan een aanwezige buurtpolitie, een dialoog met bewoners en pleingebruikers, en een effectieve bestraffing van diegenen die overlast veroorzaken of dingen doen die niet door de beugel kunnen.

Maes: “De laatste 15 jaar kent de buurt een grote aangroei van gezinnen, kinderen en jongeren. De heraanleg van het plein zorgde voor een intensief gebruik door uiteenlopende groepen van buutbewoners: kleine kinderen met hun ouders, oudere mensen, mensen die hun hond uitlaten, en jongeren die in de avond willen ontspannen. Het plein is op elk moment van de dag druk bezet. En waar veel verschillende mensen samen zijn, zijn er ook onvermijdelijk spanningen.”

Maes roept burgemeester De Wever en schepen voor Jeugd Beels op om een breed gamma aan maatregelen te nemen, van preventie tot repressie, om deze problemen duurzaam op te lossen en het samenleven in de wijk te versterken