“Een burgemeester moet rust brengen, geen angst aanwakkeren"

24 Maart 2017

Nadat op donderdag 23 maart een wagen aan veel te hoge snelheid door de Meir had geraasd, besloot Antwerps burgemeester De Wever een persconferentie te organiseren om de bevolking gerust te stellen. Dit tegen het advies van het federale en Antwerpse parket in. "Hiermee wakkerde De Wever de angst aan in plaats van de Antwerpse bevolking gerust te stellen," aldus Antwerps gemeenteraadslid Wouter Van Besien.   Het is nog steeds onduidelijk wat er gisteren in Antwerpen gebeurd is. Had de bestuurder van de wagen met wapens in, die met te hoge snelheid op de Meir reed, terroristische motieven of niet? Toch besloot Antwerps burgemeester De Wever in allerijl een persconferentie te houden, samen met korpschef Serge Muyters. Nochtans hadden het federale en Antwerps parket opgeroepen dat niet te doen. Er was immers nog te veel onduidelijkheid, en het hield mogelijke veiligheidsrisico's in.

Van Besien: "Door een persconferentie te organiseren, legde De Wever zelf de link met terrorisme. Burgers zijn terecht ongerust over mogelijke aanslagen, en net daarom moet je zeer doordacht met je communicatie omgaan. Het is zeer ongepast om zelf terrorisme te suggereren als daar geen zekerheid over is. Met zijn démarche wakkerde De Wever juist de angst aan."
 
De vraag rijst: waarom besloot burgemeester De Wever toch tot een persconferentie, tegen de wil van het parket in? Daarover vraagt Groen meer duidelijkheid. "Van een burgemeester verwacht ik een doordacht optreden, in overleg met de andere veiligheidsverantwoordelijken. En geen profileringsdrang die angst aanwakkert," besluit Van Besien.