"Laat onze wijken niet over aan drugsbendes"

22 Juli 2022

“Het samenleven in onze stad staat onder druk. Handelaars zien hun klanten verdwijnen, bewoners zijn bang. Het is niet het moment voor politieke spelletjes.”

Antwerpen, 22 juli 2022 – De laatste weken neemt het drugsgeweld in de stad opnieuw toe. Groen roept de burgemeester op om zich niet te verschuilen achter andere bestuursniveaus maar om een échte burgervader van alle Antwerpenaren te zijn. Gemeenteraadslid Karen Maes: “Het samenleven in onze stad staat onder druk. Handelaars zien hun klanten verdwijnen, bewoners zijn bang. Het is niet het moment voor politieke spelletjes.”

Groen roept op tot een totaalaanpak die de levenskwaliteit in elke buurt voorop stelt. Wat het stadsbestuur nu al jaren doet, massaal uitrukken wanneer het brandt, werkt niet. De problematiek verhuist naar andere wijken, structureel verandert er niets.

De afbouw van toegankelijke en wijkgebonden politie is op dat vlak een dramatische beslissing geweest. Bewoners hebben nood aan toegankelijke en aanspreekbare politie. Handelaars willen ondersteuning en overleg. Men zal enkel korter op de bal kunnen spelen als men opnieuw investeert in wijkpolitie die is ingebed in de gemeenschap. Maes: “Laat deze buurten niet los, de mensen willen dat het stadsbestuur hen niet aan hun lot overlaat.”

Daarnaast is er nood aan preventie. Een ernstige investering in jongerenhulpverlening en een aanbod voor jongeren in de wijken is geen overbodige luxe. Jongeren worden nu gelokt door het grote geld dat ze met drugs kunnen verdienen. Het is een veel gemakkelijkere weg dan het moeilijke traject via de school en de zoektocht naar werk waar ze bovendien botsen op structureel racisme en discriminatie. Op dit verhaal moet een antwoord komen. Maar er is ook nood aan preventie voor gebruikers. Die is op dit moment helemaal afwezig. De aanpak van het drugsbeleid is een totaalverhaal waar elke schepen zijn verantwoordelijkheid draagt. 

Tot slot is het cruciaal dat de verschillende overheden samenwerken. Enkel dan zullen de straten van Antwerpen niet worden overgeleverd aan drugsbendes. Maes besluit: “De burgemeester moet onmiddellijk stoppen met telkens te wijzen naar andere beleidsniveaus. De Antwerpenaren verwachten dat hun burgemeester alles op alles zet om hen veilig te houden. Ze hebben geen boodschap aan vingerwijzingen, ze verwachten oplossingen en een burgervader die het voor hen opneemt.”