'Stop heksenjacht op eigendomsfraude'

27 Mei 2021

'Stop heksenjacht op eigendomsfraude'

Antwerpen, 27 mei 2021 – Vanavond ondervraagt Groen schepen Duchateau over het opsporen van eigendomsfraude met sociale woningen. Het stadsbestuur pakt graag uit met haar aanpak met privé detectives en hoge boetes voor overtredingen. De afgelopen weken kwamen echter schrijnende verhalen naar buiten die aantonen dat de situatie niet zo zwart-wit is.

Gemeenteraadslid Karen Maes: “Uiteraard moet eigendomsfraude aangepakt worden. Maar nu worden ook mensen die absoluut niet frauderen door dit stadsbestuur verder in de armoede geduwd. Deze heksenjacht moet stoppen.”

In sommige gevallen worden mensen uit hun sociale woning gezet of gedwongen om monsterboetes te betalen omdat ze bijvoorbeeld een afgelegen boomgaard hebben geërfd. Alle informatie die het stadsbestuur krijgt over de tweede eigendommen is afkomstig van privé detectives die vaak niet ter plaatse gaan kijken. De mogelijke inkomsten zijn dus hypothetisch en niet gebaseerd op feiten.

Groen benadrukt dat misbruik bestraft moet worden en onderstreept het belang van fraudebestrijding. “Maar de slinger is nu wel heel ver doorgeslagen”, zegt Maes. “Dit lijkt op een heksenjacht waarbij mensen die niet frauderen onterecht bestraft worden.”