Groen vraagt de aanstelling van een gezondheidscommissaris voor Umicore Hoboken

06 Juli 2020

Groen vraagt de aanstelling van een gezondheidscommissaris voor Umicore Hoboken

Alle alarmbellen zijn tegelijk afgegaan toen het rapport uitkwam over loodverontreiniging in de wijk Moretusburg in Hoboken.

Bijna de helft van de kinderen (46,3%) heeft een loodwaarde in het bloed  van meer dan 5 µg/dl. Dat is boven de norm van de wereldgezondheidsorganisatie. Dat is ook veel meer dan in het najaar van 2019, toen 18,4% van de kinderen die 5 microgram overschreed.

In de zone net naast Umicore (zone MO1) ligt het gemiddelde nog hoger: op 8,9 µg/dl. Sommige kinderen hebben er zelfs waarden van meer dan 20 microgram per deciliter bloed.

En hoe jonger de kinderen, hoe meer lood in het bloed, blijkt uit de gegevens.

Leg de oorzaak bloot

Dit zijn onthutsende cijfers. Dit moet heel serieus genomen worden. Heeft dit te maken met dat de kinderen meer thuis waren door de lockdown? Is het door opwaaiend stof tijdens de droogte? Heeft het te maken met de recente brand? Of is de oorzaak nog elders te zoeken?

Umicore heeft – weer maar eens - een onderzoek beloofd. Ook de gouverneur en de burgemeester hadden eerder al een onderzoek naar de brand bevolen. Dat resultaten van dat onderzoek zijn er nog steeds niet.

Groen vraagt daarom zowel aan de burgemeester als aan de gouverneur om op in volledige openheid een grondig onderzoek te voeren naar de oorzaken van deze ernstige loodvervuiling.

Stel een gezondheidscommissaris aan

Er moet nu een onafhankelijke gezondheidscommissaris aangesteld worden door de Vlaamse minister, met een duidelijk mandaat, die toegang krijgt tot alle info van het bedrijf, die analyses kan  maken en op korte termijn met oplossingen naar voor komt.

Naast analyse en saneringsoplossingen krijgt de gezondheidscommissaris ook de supervisie over een sociaal en medisch begeleidingsplan. Groen stelt vast dat gezinnen met kinderen met loodvervuiling slecht begeleid worden. Ze moeten het doen met een folder met informatie en worden keer op keer aangespoord om meer hygiënemaatregelen te nemen; een verdere medische begeleiding op lange termijn  of praktische ondersteuning is er nauwelijks. Er is een wijkgezondheidswerker, maar haar opdracht draait vooral rond informeren. Veel buurtbewoners voelen zich nu opnieuw erg machteloos en kwaad!

Op iets langere termijn vraagt Groen een evaluatie van het loodactieplan van Umicore en een onderzoek naar garanties voor een veilig samengaan van het bedrijf en de buurt errond. Umicore omschrijft zijn missie als: ‘Materials for a better life’. Groen denkt dat dit in de eerste plaats moet gelden voor de kinderen in de buurt. Zij hebben het recht om zonder gezondheidsrisico’s op te groeien.