Afbraak van onze warme stad gaat verder

21 December 2022

Afbraak van onze warme stad gaat verder

"Opnieuw hakt het college in wat onze stad warm maakt. Verenigingen en bewoners zullen moeten betalen als ze een cultuurstraat, speelstraat, … willen organiseren met materiaal van de stad"

14 december 2022 - Dat de districten het met 5% minder exploitatiebudget moeten stellen, was al genoegzaam bekend. Dat betekent dus minder geld voor de ondersteuning van lokale verenigingen en bewoners. Maar het lijkt niet te stoppen met die 5%. Bewoners en verengingen zullen een rekening gepresenteerd krijgen voor de levering van materiaal voor straatfeesten en evenementen

Schepen van Doesburg is zinnens een reglement uit te werken dat de kosten vastlegt voor het leveren van materiaal als stoelen, tafels, tenten edm. Verenigingen en bewoners die dit materiaal voor hun (straat)feesten willen laten aanrukken, zullen moeten betalen voor de levering van die materialen. Zo bevestigde ze tijdens de gemeenteraadscommissie van 13 december.

"Opnieuw hakt het college in wat onze stad warm maakt. Verenigingen en bewoners zullen moeten betalen als ze een cultuurstraat, speelstraat, … willen organiseren met materiaal van de stad" stelt Ilse van Dienderen, fractieleider voor Groen in de gemeenteraad.

Ook districten getroffen door deze nieuwe werking,

De Groen-districtsschepenen zien de bui ook al hangen: 'Verenigingen en bewoners zullen naar de districten kijken om die kosten in te brengen. Zo wordt het district dubbel gepluimd. Die 5% besparing was al erg; dit komt er nog bovenop", zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor wijkwerking in district Antwerpen.

"We hebben er verder nog het raden naar of ook de feesten die het district zelf organiseert extra kosten zullen moeten dragen. De dienst bijzondere ondersteuning en feestmateriaal zorgt voor tenten, stoelen en tafels van onze feesten als … . Als het district dan ook de rekening van de levering moet betalen, waar zijn we dan mee bezig?" geeft Marij Preneel, districtsburgemeester van Borgerhout aan.

Voor Groen is het duidelijk: dat reglement voor het doorrekenen van kosten voor de levering van materiaal mag er niet komen. Het is schandalig dat dit stadsbestuur blijft besparen op kap van de districten, verenigingen en bewoners.