Antwerpse adviesraad voor milieu wordt afgeschaft

20 November 2019

Antwerpse adviesraad voor milieu wordt afgeschaft

Ook in Antwerpen wordt de muilkorf boven gehaald

Gisteren heeft de Antwerpse schepen Annick De Ridder (N-VA) op een commissievergadering van de gemeenteraad verklaard dat de Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu Antwerpen (ADOMA) zal opgedoekt worden. De reden daarvoor is compleet onduidelijk en werd niet toegelicht.

Fractieleider Wouter Van Besien: “Deze beslissing onbegrijpelijk. Op een moment dat milieu- en klimaatuitdagingen bovenaan elke politieke en maatschappelijke agenda zouden moeten staan, wordt de expertise uit het middenveld buitenspel gezet.”

Deze beslissing staat natuurlijk niet op zich. Het is onderdeel van een bredere strategie van N-VA op alle beleidsniveaus en ook van dit stadsbestuur om kritische stemmen en betrokken middenveld te smoren en de transparantie te verminderen.

Het tegenovergestelde zou moeten gebeuren. Gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen: “Deze beslissing werd bovendien boven de hoofden van de betrokken leden van de adviesraad genomen.  Laten we met alle betrokken mensen en organisaties Antwerpen op een sociale manier klimaatneutraal maken. Wanneer gaat het stadsbestuur eindelijk inzien dat het Antwerpse middenveld een bondgenoot en geen vijand is?