Antwerpse politie bedreigt jarenlang eigen burgers, verantwoordelijken kijken weg

20 Maart 2017

Fractieleider Wouter Van Besien kon de hand leggen op een honderdtal print-outs van een gesloten Whatsapp-groep van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen. Een twintigtal werknemers van het 75-koppige team gebruikte de interne chatgroep in 2015 en 2016 om grove en racistische praat uit te wisselen over gevangenen en moslims. 'Politie cremeert per ongeluk lichaam van moslim? Zoude ze wa meer moeten doen! Binnenkort crematie op die dienstlijst :-D?; Het Dolfke in mij raakt weer flink nijdig; Gast met psychose en dan nog wa speed gepakt? Hij is er nu efkens vanaf denk ik want bij mijn klemmeke kraakte zijn schouder wa?Zalig, dat geluidje precies of je een tak breekt ?; scheer daar een hakenkruis in, ?.'En zo gaat dat maar door. Pagina's lang houden de agenten zich bezig met beschimpen, racistische praat verkopen en het bedreigen van burgers.

In april 2016 werd de afgesloten Whatsapp-groep besproken op een dienstvergadering, in aanwezigheid van twee commissarissen. Conclusie: 'Let goed op: de groep is niet zo gesloten als je denkt'. Verder gebeurde er aanvankelijk niets. Pas maanden later, na klachten van enkele collega's, startte de dienst Intern Toezicht een onderzoek. Dat is inmiddels een half jaar geleden. Er zijn nog steeds geen maatregelen genomen tegen de betrokkenen die nog steeds op de dienst werken. Ook het parket werd niet op de hoogte gebracht.

Nochtans is dit onversneden en keihard racisme en haatpraat. "Deze berichten zijn alle grenzen voorbij. Uit wat ze posten, blijkt racisme, homohaat, verheerlijking van geweld, zelfs verwijzingen naar nazisme." "De politie moet er zijn voor de veiligheid van elke Antwerpenaar, maar ze brengen integendeel Antwerpenaren in gevaar." Wouter Van Besien vraagt comité P elk incident te onderzoeken. "Dit kan niet ongestraft blijven."

De Antwerpse Groen-fractieleider haalt ook stevig uit naar de leidinggevenden en de politieke verantwoordelijken. "Dit is het zoveeltse incident op een rij. Dit blijft maar duren. De politieleiding laat aanmodderen. De politie moet er zijn voor iedereen. Als Bart De Wever nu niet krachtdadig optreedt, dan zegt hij tegen een deel van de bevolking dat ze de politie niet langer kunnen vertrouwen."

Dit zet alle Antwerpse politiemensen in een slecht daglicht en dat is bijzonder jammer. Van Besien: "Dat is enorm frustrerend want er zijn heel wat eerlijke en oprechte politiemensen. Hierdoor krijgt het vertrouwen van de Antwerpenaren in het korps weer maar eens een deuk. Iedere Antwerpenaar moet zich veiliger voelen door het politiekorps, nu krijgen meer en meer Antwerpenaren het idee dat ze geviseerd worden door hun eigen korps. Dit is een structureel probleem. De tolerantie ten opzichte van racisme en ontoelaatbaar gedrag blijft veel te hoog. Daar heeft het diversiteitscharter dat burgemeester De Wever heeft ingevoerd duidelijk nog geen verandering in gebracht. Het is totaal onaanvaardbaar dat deze zaken gemeld worden, en dat de commissaris enkel oproept tot professionalisme, omdat er misschien wel mensen meelezen. Eigenlijk zegt de commissaris: racisme en haatpraat kan binnen het korps, zolang het maar binnenskamers blijft."

 

Teken hier onze petitie om het racisme en poltiegeweld in onze stad te stoppen.