Neem bewoners Arenawijk serieus

17 Juli 2018

Neem bewoners Arenawijk serieus

Het plan van het stadscollege voor de Arenawijk kwam als een verrassing. Zowel voor de bewoners als voor het districtsraad van Deurne. Beide zijn niet betrokken in de ontwikkeling ervan. Hoewel het zogezegd een eerste schets is, voelt het voor de bewoners zelf alsof ze voor voldongen feiten worden geplaatst. Burgerparticipatie staat nog lang niet op de agenda van het huidig stadsbestuur.

Veel bewoners van de Arenawijk hoorden voor het eerst van de plannen voor hun wijk op ATV afgelopen vrijdag. “Voor velen van hen kwam dit echt als een verrassing. Zij zitten dan ook met veel vragen”, weet districtsschepen Karen Maes (Groen). “Verbouwen, afbraak, verhuizen. Niemand weet waar ze aan toe zijn, maar hun wijk gaat op de schop en snel ook”.

 

Niemand zal ontkennen dat de Arenawijk aan een grondige opknapbeurt toe is. De slechte staat van veel woningen heeft een grote impact op de leefkwaliteit. Groen Deurne is ook blij met de inspanning om de erfgoedgedachte van architect Braem zoveel mogelijk te behouden. “Braem heeft ingezien dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en wilde dat in zijn bouwwerken tot uiting brengen. Vandaar dat de appartementen grote raampartijen hebben met zicht op open ruimte en groen”, zegt Maes.

 

De open groene ruimte is kenmerkend voor de Arenawijk. Er is dan ook hard voor gestreden. De oudere bewoners van Deurne weten dat nog goed. Groen zal die strijd niet vergeten en blijft zich hiervoor hard maken.

 

Ook gaat Groen resoluut voor het behoud van een zwembad in de buurt. De hoeveelheid zwemwater in Antwerpen is nu al ondermaats, zelfs met het nieuwe zwembad aan de Ruggeveldlaan. Een zwembad zoals Arena is nodig om de zwemtijd van onze kinderen te waarborgen. Nu is het plan om het zwembad te vervangen door een sporthal. En dat terwijl er al een sporthal staat!

 

Voorlopig staan de plannen in de eerste dunne krijtlijnen. Groen pleit voor een participatief traject waaraan alle buurtbewoners kunnen deelnemen en geen project waar men achteraf wat opmerkingen over kan geven. De bewoners betrekken vanaf het begin is belangrijk. "Neem de bewoners serieus en je project wordt dubbel zo succesvol!", besluit Maes.