Bogdan Vanden Berghe voorzitter van Groen Antwerpen

21 December 2022

Bogdan Vanden Berghe voorzitter van Groen Antwerpen

“Je merkt aan alles in deze stad dat de stem van de progressieve Antwerpenaar niet genoeg vertegenwoordigd is. Daar gaan wij verandering in brengen.”

Antwerpen, 20 december 2022 – Bogdan Vanden Berghe is vanavond verkozen als voorzitter van Groen Antwerpen. Met ondervoorzitter Giuliana Chirinos, secretaris Annelies Aertbeliën en fractieleider Ilse van Dienderen zal hij de partij klaarstomen voor de verkiezingen van 2024. Vanden Berghe: “Je merkt aan alles in deze stad dat de stem van de progressieve Antwerpenaar niet genoeg vertegenwoordigd is. Daar gaan wij verandering in brengen.”

Vanden Berghe is 51, en woont al sinds zijn 18 in Antwerpen. Hij werd bekend bij het grote publiek als directeur van 11.11.11. en is op dit moment politiek directeur van Groen. In die hoedanigheid onderhandelde hij mee het regeerakkoord van de Vivaldi-regering en behoort hij tot de top van de partij. Hij is gepokt en gemazeld in het middenveld en heeft goeie politieke contacten over de partijgrenzen heen.

Chirinos bekleedde het afgelopen jaar de functie van voorzitter en zal haar engagement nu verder zetten als ondervoorzitter. Ze is 44 en woont in Deurne. Ze zal zich vooral focussen op de vrijwilligerswerking. Aertbeliën, eveneens uit Deurne, is 33 en zal de praktische organisatie mee in goede banen leiden.

Vanden Berghe: “Antwerpen is uit balans. Overal zie je de littekens die de stad verminken: het Operaplein, de zielige ‘groene oase’ aan het Mediaplein,… Er wordt bespaard op cultuur, jeugd en dienstverlening aan de Antwerpenaar. En op vlak van mobiliteit is het niet uit balans, er is gewoon géén balans meer.”

Dat Vanden Berghe een leidersrol wil opnemen in Antwerpen toont dat Groen alles op alles wil zetten om in te grijpen in het beleid in de grootste stad van Vlaanderen. Vooral op vlak van mobiliteit, open ruimte en gezonde lucht behoort Antwerpen stilaan tot de slechtste leerlingen van de klas. Groen wil de stad in een andere richting duwen.

Al zijn hele leven streeft Vanden Berghe naar progressieve samenwerking, ook in Antwerpen. “We zien op dit moment de as N-VA-Vooruit aan het werk, en de progressieve stem weegt gewoon niet genoeg. De zelfverklaarde ‘Grote Verbinding’ is niet meer dan de scheiding van tafel en bed. Met een sterker progressief blok zou dat niet waar zijn. Het is tijd voor verandering. We hebben de ambitie om onze lucht terug zuiverder te maken en veel meer open en groene ruimte te creëren. Met voldoende sociale en betaalbare woningen voor de inwoners van de stad en wat minder ruimte voor grote projectontwikkelaars. Het middenveld en de burgers van onze stad zien we als mede opbouwers van de stad en niet als lastposten die ons verhinderen ons goesting door te voeren. De districten laten we volop hun rol spelen en gebruiken we niet als onderaannemers van de stad. Het groene verhaal is eigenlijk niet zo moeilijk maar wel hoopvol: we maken Antwerpen, groener, gezonder, meer divers en terug van A.”