Bomenaffiche siert straten van Deurne

17 Januari 2024

Deurne

Bomenaffiche siert straten van Deurne

Wie houdt er niet van bomen in het straatbeeld? Toch zullen komende jaren honderden bomen in Deurne moeten plaatsmaken bij heraanleg van straten. Voor Groen Deurne een reden om een unieke en artistieke riso-print te verspreiden van 100% Deurnese makelaardij.

Groen Deurne maakt zich ernstig zorgen over het groen in onze buurten. Bij nieuwe ontwerpen van straten zijn bestaande volwassen bomen dikwijls de dupe. Kijk naar de ontwerpen van de Te Couwerlaarlei, de Ter Rivierenlaan of in kader van de keerlus aan de Boekenberglei. Daar is een nieuw ontwerp met 66 te rooien bomen onlangs goedgekeurd en is er nog altijd geen garantie voor de bestaande monumentale eiken.

Fractieleider Mathijs Post: “We merken dat de brandweer strikter omgaat met oude wetgeving en daardoor adviezen geeft die zeer sterk ons straatbeeld zal bepalen. En zonder positief advies van de brandweer: geen omgevingsvergunning. En dat terwijl dat bestaand groen nodig is voor onze mentale en fysieke gezondheid, verkoeling biedt in snikhete zomers en overlast van vuil en geluid tegengaan. En dan hebben we het nog niet over de biodiversiteit die we ook moeten in stand houden.”

Het raadslid wijst op het belang van oude bomen: “Nieuwe bomen zijn geen volwaardige vervanging van volwassen bomen. Wist je dat een boom met een stamomtrek van 77cm wel 70x effectiever is in het zuiveren van lucht dan een boom met een stamomtrek van 8 cm?”

Daarom startte Groen een positief affichecampagne. We kozen voor een artistiek affiche, omdat we iets moois wilden maken dat je graag lang wil bewaren. Net zoals het behouden van bomen. En omdat we lokale verankering belangrijk vinden, kozen we voor een 100% lokale samenwerking.

Groen Deurne werkte voor het affiche samen met de jonge, talentvolle Deurnese illustrator Auwnanas (Manou Gijsbrechts) en studio Boekenberg (Nina Serebrenick) zorgde voor het drukwerk. Het is een riso-print: een printtechniek op basis van rijstzetmeel. Het papier is 100% gerecycleerd en de oplage is beperkt. Er is nadrukkelijk gelet op een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk en geen boom is ervoor verdwenen.

 

Wie een affiche wil ontvangen stuurt simpelweg een mailtje naar [email protected]