Borgerhout als eerste TTIP-vrij

23 Juni 2015

districtsraad verklaardeBorgerhout

De op 22 juni TTIP-vrij. Met deze stemming verzet Borgerhout zich tegen het nakend vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU. Groen-raadslid Seppe Geerts: "Dit vrijhandelsverdrag zal heel wat gevolgen hebben voor ons dagelijks leven. Met deze stemming wil Borgerhout een signaal geven. Zo een belangrijke beslissingen kunnen niet over de hoofden van de mensen genomen worden. We willen ook de Borgerhoutenaars sensibiliseren over de gevolgen van TTIP"

Indien TTIP wordt goedgekeurd in het Europees Parlement zal dit heel wat veranderingen met zich meebrengen: "De vaak minder strenge Amerikaanse regels kunnen ook in Europa van toepassing worden: van kippen die met chloor ontsmet werden tot wetgeving rond arbeid en sociale verworvenheden. Basisnormen als het gaat over milieu, gezondheid, arbeidsmarkt en cultuur zullen ondergeschikt worden aan de belangen van multinationals", zegt Geerts.

De stemming in Borgerhout kwam er op initiatief van Hart Boven Hart. Borgerhout is de eerste TTIP-vrije gemeente in Vlaanderen. Eerder hebben veel steden en regio's in Duitsland en Frankrijk en Wallonië veel steden en regio's zichzelf TTIP-vrij verklaard. De stemming gebeurde meerderheid (Groen, sp.a, PVDA+ en onafhankelijk raadslid Moerkerke) tegen oppositie.